Hlavní obsah

Fantastický debut! Pilot F1 Alonso při premiéře ve vytrvalostním MS vyhrál ve Spa

Spa-Francorchamps

Dvojnásobný mistr světa formule 1 Fernando Alonso se dočkal vítězství při debutu v mistrovství světa vytrvalostních závodů. S dvěma členy týmu Toyota vyhrál úvodní podnik ve Spa-Francorchamps a ideálně začal přípravu na slavných 24 hodin v Le Mans.

Foto: Sport.cz

Fernando Alonso (druhý zleva) už zase ví, jak chutná vítězství...

Článek

Ve Spa absolvoval Alonso v sobotu šestihodinový závod sportovních vozů po boku Kazukiho Nakadžimy z Japonska a Švýcara Sebastiena Buemiho, kteří rovněž mají zkušenosti z formule 1. Její seriál šestatřicetiletý Španěl ovládl v letech 2005 a 2006. Nyní závodí v královské třídě za McLaren.

Letos chce jet Alonso co nejvíce vytrvalostních závodů, aby uspěl v červnu na čtyřiadvacetihodinovce v Le Mans. Rád by získal takzvanou motoristickou trojkorunu, tedy triumf ve Velké ceně Monaka F1 a vítězství v Le Mans a 500 mil v Indianapolis. Na tuto metu dosud dosáhl pouze Brit Graham Hill.

Bývalý šampión formule 1 triumfoval v Monaku dvakrát v letech 2006 a 2007, loňský závod v Indianapolis kvůli technickým problémům nedokončil.

Ráno mě vyzvedněte...

"Fantastický debut. Skvělá práce týmu, v kvalifikaci double a v závodu také. Sébastien na startu a také Kazuki mi ulehčili život," libuje si Fernando Alonso, který tak přerušil dlouhou šňůru závodů bez vítězství.

"Pár závodů jsem vyhrál i na motokárách!" ohrazuje se vysmátý Španěl. "V F1 to bylo před pár lety ve Španělsku ještě s Ferrari. Chlapcům jsem říkal, že být na pódiu je krásný pocit. Zůstanu tady celou noc. Ráno mě vyzvedněte, budu tady spát!"

Alonso se do auta posadil opět v 131. kole a dovezl ho až do cíle. V závěru se na něj dotahoval Mike Conway z druhého auta Toyoty. A i přesto, že Alonso musel v závěru závodu šetřit převodovku kvůli její stoupajícím teplotám, Španěl o 1,4 sekundy zvítězil.

"Náš přístup, kterým jsme hráli spíše na jistotu, nebyl nejrychlejší, na konci jsme museli bojovat. Tým je však skvělý. Závody jsme dotáhli k dokonalosti. Máme první a i druhé místo, což je pro tým po tak dlouhé zimě vynikající. Každý si myslí, že získat double je snadné, ale pak to musíte i dokázat," poukazuje Alonso.

Reklama