Hlavní obsah

Stáj F1 Red Bull po 12 letech vymění motory Renault za Hondu

Milton Keynes

Tým formule 1 Red Bull bude od příští sezony používat motory Honda namísto Renaultu. S francouzským výrobcem spolupracovala rakousko-britská stáj od roku 2007 a v letech 2010 až 2013 s ním slavila čtyři tituly mistra světa Sebastiana Vettela i v Poháru konstruktérů.

Foto: Carlo Allegri, Reuters

Daniel Ricciardo v kokpitu Red Bullu.

Článek

"Tato víceletá dohoda s Hondou signalizuje začátek nové fáze ve snaze Red Bullu bojovat nejen o vítězství v závodech, ale i o titul mistra světa," uvedl v prohlášení šéf týmu Christian Horner.

K "přestupu" k japonskému dodavateli motorů se schylovalo už delší dobu. Již v roce 2016, kdy se Renault vrátil do mistrovství světa s vlastním továrním týmem, se o tom spekulovalo, od letošního roku vybavuje Honda agregáty sesterskou stáj Red Bullu Toro Rosso.

"Zapůsobil na nás v nedávné minulosti razantní pokrok v Toro Rosso," uvedl Horner. Francouzský pilot Pierre Gasly totiž pro Toro Rosso vybojoval v této sezoně už 18 bodů, tedy o jeden víc než vloni dvojnásobný mistr světa Fernando Alonso s motory Honda v McLarenu za celou sezonu.

V současnosti si Red Bull nevede špatně ani s motory Renault a Daniel Ricciardo už dokázal vyhrát dva závody, v celkovém pořadí mu patří čtvrté místo. Tým je v posledních letech jediným vážnějším konkurentem Mercedesu a Ferrari.

Reklama

Související témata: