Hlavní obsah

Sebevražda! Za Zlatou přilbu už se zkušený jezdec nesveze

Vratislav

Šok, drsná rána. Místo závodů, o kterých mluvil s přáteli, přišla zčistajasna smrt. Polský plochodrážník Tomasz Jedrzejak, který působil nezřídka i na české scéně, podle polských médií spáchal sebevraždu. V úterý byl nalezen mrtvý ve své dílně. Závodníkovi polského Rzeszówa a také Zlaté přilby Pardubice bylo devětatřicet.

Foto: Sport.cz

Tomasz Jedrzejak

Článek

„Je to pro mě velká a nepochopitelná tragédie. Jsem úplně šokován. Nemůžu tomu uvěřit. Neslyšel jsem, že by měl nějaké problémy," uvedl Marek Cieslak, trenér národního týmu, v němž se minulosti Jędrzejak také mihnul.

Nebyl absolutní top hvězdou na světové scéně, ale spíše spolehlivým sběratelem bodů v ligových soutěžích. Připsal si na konto i titul mistra Polska z roku 2012. Léta jezdil nejvyšší soutěž u našich sousedů za Vratislav, v poslední době působil v druhé lize v Rzeszówě. A byl tam hvězdou.

„Mluvil jsem s Tomkem v neděli. Smáli jsme se, žertovali. Nemám tušení, co se stalo," kroutil hlavou majitel rzeszówského klubu Ireneusz Nawrocki.

Padala podle něj slova o dalších závodech, o kočovném životě plochodrážníků, o tom, jak ve druhé půli srpna stihnout podniky v od sebe hodně vzdálených destinacích.

V polských médiích se také spekulovalo o finančních problémech rzeszówského klubu. Mohlo snad tohle pomoci tragickému rozhodnutí? Těžko, naznačuje okolí.

Ve dnech před tragédií byl i starostlivým otcem. Na jeho instagramu nechyběly fotografie dcerek z rodinných akcí.

Jezdil také ve Švédsku, Dánsku a Británii. I v Česku byl dobře známý. V Pardubicích jej brali jako zkušeného matadora a pravidelného přispěvatele na bodové konto v české ligové soutěži. Naposledy v červnu. „Není žádným tajemstvím, že měl naše barvy reprezentovat i v dalším závodě extraligy ve Slaném (na konci srpna). Bohužel se tak již nestane," smutně konstatovalo vedení pardubického klubu na svém webu.

Jedrzejak není prvním polským jezdcem, který si v poslední době sáhl na život, v minulosti spáchali sebevraždu Robert Dados, Rafal Kurmanski či Lukas Romanek. Podobný osud kdysi potkal i Brita Kenna Cartera a Australana Billyho Sanderse.

Reklama