Hlavní obsah

Zastupitelé Brna vyzvali vládu k vyšší podpoře Grand Prix

Brno nesouhlasí s tím, že vláda dala na letošní ročník motocyklové Velké ceny 39 milionů korun místo požadovaných 65 milionů. Žádá vládu o vyšší podporu a vyzvalo ji, aby vstoupila do spolku kraje a města, který Grand Prix pořádá. Schválili to dnes zastupitelé Brna. Motocyklovým závodům kvůli nižší dotaci hrozí, že se letos pojedou naposledy. Premiér Andrej Babiš (ANO) dnes uvedl, že pokud Brno a Jihomoravský kraj najdou další peníze, mohl by Velkou cenu více podpořit i stát.

Foto: Sport.cz

Jaká bude další budoucnost Grand Prix v Brně? (ilustrační foto)

Článek

Spolek kraje a města má s promotérskou společností Dorna smlouvu na pět ročníků, letos se pojede počtvrté. Brněnské závody světového šampionátu jsou na programu 4. srpna. Loni akce skončila ve ztrátě.

Zastupitelé požádali v usnesení ministryni pro místní rozvoj Kláru Dostálovou (za ANO), aby znovu předložila vládě návrh o poskytnutí 65 milionů korun na Grand Prix. Vláda nedávno tento návrh nepodpořila a schválila jen 39 milionů.

Zastupitelé vyzvali vládu, aby návrh na 65 milionů podpořila. Vedle toho zastupitelé na návrh náměstka primátorky Petra Hladíka (KDU-ČSL) vyzvali vládu, aby vstoupila do spolku včetně možnosti členství ve výkonném výboru spolku.

Kraj i město zvýšily podporu

Babiš dnes zopakoval, že by více peněz na Velkou cenu měly dát město a kraj. Při otevírání magnetické rezonance v Kroměřížské nemocnici premiér řekl, že se nedávno setkal se zástupci města a kraje. "Domluvili jsme se, aby přeci jen ještě zkusili najít další částku na navýšení z jejich zdrojů, projednával jsem to s paní ministryní Dostálovou. Pokud se každá strana nějak pohne vstřícně, tak bychom mohli najít nějaké řešení pozitivní," doplnil.

Zda by stát případně do pořádajícího spolku vstoupil, neřekl. Brno a kraj by podle Babiše měly hledat možnosti, aby mohly mít příjmy z reklamy na Velké ceně.

Kraj v letošním roce zvýšil podporu z 20 na 25 milionů a město z deseti na 15 milionů korun. Podle hejtmana Bohumila Šimka (ANO) kraj víc dát nemůže.

Loni skončila akce ve ztrátě 31 milionů. Náklady byly 170 milionů. Kraj dal 20 milionů, Brno deset, dalších 70 milionů vynesly vstupenky a stát dal 39 milionů. Na ztrátu pak kraj poskytl přes devět milionů a město pět milionů. Zbytek se pokryl ze zdrojů spolku, kde jsou i tržby za lístky na letošní rok.

Reklama

Související témata: