Hlavní obsah

Salač zajel v kvalifikaci v Le Mans životní výsledek, Kornfeil zklamal

Český motocyklový jezdec Filip Salač obsadil v dnešní kvalifikaci na Velkou cenu Francie 20. místo, což je jeho nejlepší výsledek v kariéře. V první části ho dělila jen dvě místa od premiérového postupu do druhého dílu kvalifikace. Jeho zkušenější týmový kolega Jakub Kornfeil zajel v Le Mans 22. čas, což je pro něj naopak nejhorší výsledek v sezoně. Karel Abraham obsadil v elitní MotoGP 17. příčku.

Foto: Profimedia.cz

Salač zajel parádní výsledek

Článek

Po penalizacích několika soupeřů si oba Češi v Moto3 na startovním roštu polepší. Salač do nedělního závodu vyrazí z životní 18. příčky v šesté řadě, Kornfeil bude stát za ním na 21. místě.

„Není pochyb, že je to letos nejhorší kvalifikace. Před výjezdem jsme udělali správné rozhodnutí nastoupit na suchých pneumatikách. Když už bylo vše připraveno k vyjetí, bylo něco špatně na zadním kole. Motorku jsme tedy zatlačili zpět do garáže. Tady jsme ztratili nějaký čas, a když už jsme byli konečně připravení na vyjetí, dostal jsem signalizaci, že budeme čekat na vodiče," líčí Jakub Kornfeil v tiskové zprávě.

Takový vývoj samozřejmě vůbec nepotřeboval. „Čekání způsobilo, že mně zbyl čas jen na pět rychlých kol. Aby toho nebylo málo, tak jsem na své rukojeti zapomněl přepnout mapu na suchý setup. Samozřejmě moje chyba, za kterou se omlouvám. Jelikož chyb byla spousta, výsledek tomu odpovídá..." dodává Kornfeil.

Pole position si ve Francii zajistil britský jezdec John McPhee. I pátý závod sezony měl v kategorii Moto3 jiného vítěze kvalifikace, McPhee si navíc jako první v historii vyjel první místo na roštu, i když musel po trénincích bojovat v první části kvalifikace. Z ní postoupil jako nejrychlejší a přemožitele pak nenašel ani v druhé části.

V MotoGP se v náročných podmínkách prosadil na první místo navzdory dvěma pádům na vlhké trati Marc Márquez. V první řadě lídra šampionátu doplní Danilo Petrucci a Jack Miller, jeho nejbližší rival v průběžném pořadí Álex Rins odstartuje až za Abrahamem z 19. místa.

Kvalifikace na Velkou cenu Francie, závod mistrovství světa silničních motocyklů v Le Mans:
Moto3:
1. McPhee (Brit./Honda) 1:42,277,
2. Arbolino (It./Honda) -0,190,
3. Ogura (Jap./Honda) -0,238,
...20. Salač,
22. Kornfeil (oba ČR/KTM) oba nepostoupili do druhé části kvalifikace.
MotoGP:
1. M. Márquez (Šp./Honda) 1:40,952
2. Petrucci (It./Ducati) -0,360
3. Miller (Austr./Ducati) -0,414
17. Abraham (ČR/Ducati) nepostoupil do druhé části kvalifikace
Moto2:
1. Navaro (Šp./Speed Up) 1:49,055
2. Lüthi (Švýc./Kalex) -0,078
3. Á. Márquez (Šp./Kalex) -0,530

Reklama

Související témata: