Hlavní obsah

Kornfeil má formu. do VC Německa vyrazí z druhé řady

Hohenstein-Ernstthal
Aktualizováno

Motocyklový jezdec Jakub Kornfeil obsadil v kvalifikaci na nedělní Velkou cenu Německa šesté místo a po nejlepším výsledku v sezoně Moto3 odstartuje letos poprvé z druhé řady. Dosud nejlépe v kariéře zvládl boje o pozice na startu jeho týmový kolega Filip Salač, který zajel třináctý čas a zajistil si pátou řadu na roštu. Karel Abraham v nejsilnější třídě MotoGP nepostoupil do druhé části kvalifikace a odstartuje z 21. místa.

Foto: Peter Dejong, ČTK/AP

Český jezdec Jakub Kornfeil při Velké ceně Nizozemska.

Článek

Kornfeil o místo vylepšil kvalifikační výsledek z minulého týdne v Assenu, kde pak dojel v závodě třetí. Na Sachsenringu byl po pátečních trénincích čtvrtý, ale v dnešních dopoledních jízdách se nezlepšil a v kombinaci časů se propadl až na 19. místo, takže musel do první části kvalifikace. V ní se ale vešel mezi čtveřici postupujících, na rozdíl například od lídra MS Aróna Caneta ze Španělska, který odstartuje až z 22. pozice, tedy z osmé řady.

V druhé kvalifikaci se Kornfeil hned ujal vedení a dlouho útočil na start z první linie, což se mu dosud podařilo čtyřikrát. Mezi první trojicí se ale neudržel a zajistil si alespoň druhou řadu s mankem 453 tisícin sekundy na Ajumua Sasakiho z Japonska, který vybojoval premiérovou pole position.

"S kvalifikací jsem spokojený. Už jen proto, že projít přes první kvalifikaci není nikdy snadné. Stává se, že se v ní jede rychleji než ve druhé, takže je to hodně těžké," uvedl Kornfeil. "Do druhé části kvalifikace nám bohužel zbývala už jen jedna sada pneumatik. Od začátku jsme nazuli měkkou zadní směs a přední jsme nechali z první kvalifikace. I když jsem nevyjel na trať ideálně, opět se podařilo zajet rychlé kolo. Vždycky si říkám, že chci stát maximálně ve druhé třetí lajně. Dnes je to druhá a navíc nejlepší kvalifikace letos, takže velká spokojenost."

Salač se zaskvěl ve třetím tréninku, v němž se v kombinaci časů ze všech tří sekcí katapultoval na třetí místo s přímým postupem do druhé části kvalifikace. Už tím si zajistil nejlepší výsledek v kariéře, protože dosud byl v kvalifikaci maximálně dvacátý. Mezi osmnácti jezdci pak na 13. místě ztratil na Sasakiho 748 tisícin.

Do závodu MotoGP odstartuje z pole position španělský lídr MS Marc Márquez. Mistr světa na Sachsenringu už deset let v kvalifikaci neprohrál a předchozích devět příležitostí proměnil v triumf v závodě. Jedinečnou sérii zahájil v roce 2010 ve třídě do 125 ccm, pak to dvakrát zopakoval v Moto2 a v královské kubatuře teď bude mít sedmou šanci.

V první řadě doplní továrního jezdce Hondy Francouz Fabio Quartararo a krajan Maverick Viňales na yamahách. Abraham se vydá do závodu jako předposlední ze sedmé řady.

Kvalifikace na Velkou cenu Německa, závod mistrovství světa silničních motocyklů na Sachsenringu:
Moto3:
1. Sasaki 1:26,135
2. Toba (oba Jap./Honda) -0,057
3. Ramírez (Šp./Honda) -0,171
...
6. Kornfeil -0,453
13. Salač (oba ČR/KTM) -0,748
MotoGP:
1. M. Márquez (Šp./Honda) 1:20,195
2. Quartararo (Fr./Yamaha) -0,205
3. M. Viňales (Šp./Yamaha) -0,211
...
21. Abraham (ČR/Ducati) nepostoupil do druhé části kvalifikace
Moto2:
1. Á. Marquez (Šp./Kalex) 1:23,585
2. Marini (It./Kalex) -0,079
3. Schrotter (Něm./Kalex) -0,082

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články