Hlavní obsah

Soupeři neměli nárok. Klan Márquezů ovládl Velkou cenu

Brno

Juliá Márquez o sobě rád říká, že může být nejpyšnějším tátou na světě a po brněnské motocyklové Grand Prix ta slova jen opakoval. Na Masarykově okruhu vyhráli při desáté zastávce seriálu MS oba jeho synové, navíc naprosto dominujícím způsobem.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Zleva vítěz kategorie Moto GP ve VC v Brně Marc Márquez ze Španělska a jeho bratr a vítěz kategorie Moto2 Alex Márquez ze Španělska.

Článek

Starší Marc po šestém letošním triumfu neochvějně míří za obhajobou titulu v MotoGP, náskok 63 bodů se zdá při současné formě 26letého Španěla prakticky nedostižný. „Nemyslím, že by závody byly teď víc předvídatelné, ale dokud se cítím silný, tak toho chci využít a neponechat nic náhodě," tvrdil. Jakoby se bratrem inspiroval i o tři roky mladší Álex, jenž rovněž z pole position naprosto ovládl Moto2.

Dokonce u toho zlepšil pět let starý rekord brněnské trati pro svou kategorii (2:01,463). Svým pátým letošním vítězstvím udělali další krok za druhým titulem (první má z roku 2014 v Moto3), navíc si v Brně vysloužil opravdu srdečné objetí slavnějším sourozencem hned po projetí cílem. „Povzbuzujeme se navzájem, vítězství obou v jeden den dělá šťastného každého z nás a hlavně má velkou cenu pro otce," mrknul Álex Márquez směrem k rodiči.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Závod mistrovství světa silničních motocyklů kategorie MotoGP v Brně 4. srpna 2019 ovládl Marc Márquez.

Doma všichni žijí motorkami, maminka Roser Alenta se ale o své kluky pořád bojí. „Říká nám, ať jedeme opatrně a radši úplně vpředu, že pak nás nikdo nemůže ohrozit," usmíval se Álex. Stejný zájem i cíl ještě posiluje bratrské pouto. „Chystali jsme se letos během měsíční pauzy poprvé společně a dali jsme i slavnou běžeckou desítku v Barceloně," připomněl Marc červencové atletické klání, v němž proběhli cílem za sedmatřicet minut ruku v ruce.

Stejným způsobem jako v Brně panoval španělský klan letos už i v Le Mans, Barceloně a na Sachsenringu. Marc Márquez má po včerejším brněnském prvenství na kontě už 50. vítězství v královské kubatuře, víc jich posbírali v historii jen Doohan (54), Agostini (68) a Rossi (89), jenž v Brně marně doufal ve zrychlení Yamahy. Nepřišlo a italská legenda dojela šestá.

Naopak španělští bratři předvedli impozantní představení na Masarykově okruhu už při kvalifikaci, při níž dešťové přeháňky komplikovaly volbu pneumatik. Na dráze bylo stále ještě dost vody, přesto oba riskli jízdu na suchých gumách. „Klobouk dolů před nimi, získat pole position s náskokem přes dvě vteřiny je nevídaná věc. Zřejmě mají tu rychlost v rodině," ocenil v MotoGP startující Karel Abraham.

Foto: David W Cerny, Reuters

Španělský jezdec Álex Marquez během Velké ceny České republiky ve třídě Moto2.

V Brně bylo na obou znát, že klan Márquezů měl za každé situace navrch a oproti soupeřům i něco navíc. „Třeba Miller ke konci kvalifikace taky nasadil slicky a zkusil zajet něco podobného, měl i lepší mezičasy, jenže na okamžik se neudržel v té osychající stopě a šel na tlamu," přiblížil Abraham.

Marc Márquez je občas označován za kontroverzního jezdce, právě v kvalifikaci měl ostrou strkanici s krajanem Alexem Rinsem. „Je král, ale někdy by měl mít víc respektu. Jeho taktika cenit zuby na soupeře se mi nelíbí," zlobil se na úřadujícího šampiona tovární jezdec Suzuki.

„Já v dobrém říkám, že Marc má v hlavě vygumováno, když sedne na motorku, ale právě to mu asi dovoluje udělat i takové věci, do nichž by jiní nešli, nebo je nezvládli. Kamarádi zrovna nejsme, ale jako závodník je naprosto fenomenální. Nikdo v paddocku už asi nepochybuje o tom, že letos získá svůj osmý titul," dodává Abraham.

Už v příštím roce by se oba bratří Márquezovi mohli utkat v Brně jako soupeři. Pro Álexe je připravena motorka v satelitním týmu Hondy, smlouva se má podepsat do čtrnácti dnů.

Reklama