Hlavní obsah

Českým motocyklistům kvalifikace na GP Británie nevyšla

Silverstone/Praha

Českým motocyklovým jezdcům se vůbec nevydařila kvalifikace na Velkou cenu Británie. Filip Salač a Jakub Kornfeil v nejslabší třídě Moto3 i Karel Abraham v MotoGP skončili svými časy ve třetí desítce a budou v neděli na roštu až v závěru startovního pole.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Český závodník Jakub Kornfeil při sobotní kvalifikaci

Článek

Sedmnáctiletý Salač, jenž v pátek podepsal smlouvu s novým týmem na příští sezonu, zajel v kvalifikaci 24. čas a odstartuje z osmé řady. Jeho stájový kolega Kornfeil byl ještě o dalších pět míst za ním a bude na roštu v předposlední desáté řadě.

"Moje nejhorší kvalifikace v letošním roce. Trošku nechápu, proč mi nebylo započítáno moje nejrychlejší kolo, protože pak bych neskončil jen v Q1, ale teď už s tím prostě nic nenaděláme. Zítra nás tedy čeká bitva o nějaké body z úplného chvostu startovního pole," kaboní se Jakub Kornfeil.

"Závod bude určitě hodně náročný, protože nám ne moc dobře funguje předek motocyklu. Hlavně na brzdách, tak asi nebude snadné jen tak někoho předjíždět. Snad se nám podaří na něco přijít ve warm upu, v což pevně věřím, protože motorka nefunguje tak, jak bych si přál. A taky trochu doufám i v přízeň nevyzpytatelného počasí, takže bych si přál slunečnou neděli, neboť za chladna mi prostě nedrží předek. Cíl je jasný, a sice urvat co nejvíce bodů," líčí Kornfeil.

Nedařilo se ani Abrahamovi

Tréninky a následná kvalifikace nevyšly ani Abrahamovi, který skončil několikrát na zemi a byl v královské třídě MotoGP poslední dvaadvacátý. Zkušený český závodník zajel v kvalifikaci o více než tři sekundy horší čas než předposlední Španěl Jorge Lorenzo, jenž se vrací do mistrovství světa po čtyřech vynechaných Grand Prix kvůli zlomeným obratlům. Na startu bude Abraham osamocen v osmé řadě.

Pole position získal nejrychlejším posledním kolem suverénní lídr šampionátu Marc Márquez ze Španělska, jenž o 428 tisícin sekundy porazil italského veterána Valentina Rossiho. První řadu zkompletoval Australan Jack Miller.

Kvalifikace na GP Británie, závod MS silničních motocyklů v Silverstonu
Moto3:
1. Arbolino 2:11,631
2. Dalla Porta (oba It./Honda) -0,079
...24. Salač (ČR/KTM)
29. Kornfeil (ČR/KTM) - nepostoupili do 2. části kvalifikace
Moto2:
1. Á. Márquez (Šp./Kalex) 2:04,374
2. Navarro (Šp./Speed Up) -0,043
3. A. Fernández (Šp./Kalex) -0,213
MotoGP:
1. M. Márquez (Šp./Honda) 1:58,168
2. Rossi (It./Yamaha) -0,428
3. Miller (Austr./Ducati) -0,434
...22. Abraham (ČR/Ducati) - nepostoupil do 2. části kvalifikace.

Reklama