Hlavní obsah

Podmol oficiálně ohlásil start na Dakaru, chce navázat na otce

Nejlepší český freestylový motokrosař současnosti Libor Podmol dnes oficiálně potvrdil svůj plán startovat v příštím roce na Rallye Dakar. Mistr světa z roku 2010 se chtěl na legendárním závodě představit už letos, ale při pádu v Mnichově si zlomil obě nohy. Po mnohaměsíční léčbě je Podmol v současnosti už zdravotně v pořádku a v lednu nechce na startu rallye chybět.

Libor Podmol se vrací. Už zase skáče na motorceVideo: Sport.cz

 
Článek

Před rokem se šestatřicetiletý motokrosař vážně zranil týden před plánovanou tiskovou konferencí, na které chtěl start na Dakaru oznámit. Tentokrát si dal velký pozor, aby se mu v posledních dnech nic nestalo.

"Jsem moc rád, že letos nám toto oznámení už nic nezhatilo. Po roce léčby a rehabilitací mám od doktora schválené, že se mohu nejtěžších závodů zúčastnit," oddechl si Podmol, který má v nohách 43 šroubů. "Koupil jsme si dakarskou motorku a už naplno trénuji. Snažím se na ní strávit co nejvíce času. I v osobním životě jsem, pokud to jde, vyměnil auto za motorku," řekl.

Podmol doplní Engela a Michka

Podmol se na Dakaru představí jako člen týmu Orion Moto Racing Group a doplní v něm Milana Engela a Martina Michka. "Jsme nadšení z toho, že se v našem týmu sejdou šampioni z endura, motokrosu, autokrosu a teď také z freestyle motokrosu. Jde o unikátní a zcela jedinečnou kombinaci, která nemá ve světě obdoby. Podmolův přístup je velmi profesionální, nic nehodlá podcenit a to nám vyhovuje," uvedl šéf týmu Ervín Krajčovič.

Stejně jako Podmol se pod jeho vedením chystá na premiérový start na rallye i pětinásobný mistr Evropy v autokrosu Václav Fejfar, který pojede s buggynou.

Podmol má v souvislosti s Dakarem i jednu speciální motivaci. V minulosti se na slavné soutěži představil jeho otec, který do cíle nedojel. A později tragicky zahynul. "Dakar pro mě představuje rodinnou výzvu. Chci dovézt své jméno do cíle a být v tomto dobrodružství úspěšný," uvedl Podmol.

Ani na vytrvalostních rallye ale nezapomíná na to, že je freestyle motokrosař. "V životě není prostor pro malé ambice, chci se stát špičkovým dakarským jezdcem. A třeba někdy na motorce skočím přes dunu salto. Po patnácti letech měním disciplínu, jdu do neznáma, z čehož mám samozřejmě respekt," dodal Podmol, jenž Dakar bere jako tříletý projekt a na jeho konci chce bojovat o umístění v elitní desítce.

Reklama

Související témata: