Hlavní obsah

Motokrosař Podmol v liberecké exhibici chyboval a skončil druhý

LIBEREC

Vítězem exhibičního motokrosového závodu Freestyle Kings v Liberci se stal Francouz Remi Bizouard. Úřadující mistr světa zajel ve finále velmi náročnou jízdu s precizním provedením, na niž nestačil ani domácí favorit Libor Podmol.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Francouz Remi Bizouard během Night of the Jumps, exhibičního závodu v motokrosovém freestylu

Článek

Vyřazení závodu ze seriálu MS výrazně poznamenalo diváckou návštěvu. Ze sedmitisícové kapacity liberecké Tipsport areny dnes zůstala zhruba polovina hlediště nevyužitá, zatímco v minulých letech bývalo plno.

Podmolovi nevyšel předposlední skok, velmi dlouhý postranní whip, který sice ustál, ale vzápětí narazil do bariéry a ztratil cenné body. Ve své jízdě přitom zkusil řadu originálních triků včetně variací na nejtěžší tsunami backflip. Nakonec byl Podmol s 96 body o jediný bod horší než vítězný Bizouard.

Náročnost finále podtrhl i fakt, že se v šestičlenném boji o prvenství utkali hned tři jezdci, kteří v něm byli minulý víkend v posledním závodě MS v Basileji. Tam vyhrál právě Podmol, tentokrát ale nestačil.

Vedle dvou největších freestylových hvězd současnosti bavil libereckou arénu i španělský showman Andrea Lacondegu. Blýskl se několika obtížnými triky už v kvalifikaci, vzápětí si v depu bleskově vyměnil motorku za kolo BMX a šel dál skákat. Divákům sice předvedl první dvojitý backflip na českém území, ale mezi motokrosaři se do šestičlenného finále nevešel.

Spolu s českou špičkou BMX se předvedli i akrobaté na malých motocyklech, kteří ukázali, že i na pomalejším vybavení lze skákat pohledné triky včetně několika salt vzad. Salto vzad se povedlo v kvalifikaci motokrosařů poprvé v životě i jedenadvacetiletému Čechovi Tomáši Lisáčkovi, který se tím vydal ve šlépějích mnohem známějšího Podmola.

Reklama