Hlavní obsah

Salač vyrazí v Kataru za obhajobou osmého místa v Moto3 až z osmé řady

Losail
Aktualizováno

Český motocyklový jezdec Filip Salač obsadil v kvalifikaci na Velkou cenu Kataru 23. místo a do nedělního zahajovacího závodu mistrovství světa třídy Moto3 odstartuje až z osmé řady. Pole position vybojoval Jihoafričan Darryn Binder, který přitom stejně jako Salač musel po nevýrazných trénincích absolvovat i první část dvoukolové kvalifikace.

Foto: Czech talent team

Český motocyklový závodník Filip Salač.

Článek

Jediný Čech v šampionátu Salač bude na okruhu v Losailu obhajovat loňské osmé místo, které bylo jeho maximem v celé sezoně ovlivněné pandemií koronaviru, zatím se mu ale nedaří. Po pátečních potížích s výkonem své hondy nezrychlil ani v dopoledním třetím tréninku, měl v něm i pád a z 26. místa mezi 28 jezdci měl daleko k přímému postupu do finále kvalifikace. V její první části skončil devatenáctiletý jezdec týmu Rivacold Snipers devátý skoro osm desetin za postupovým čtvrtým místem, navíc nestihl najet do posledního měřeného kola.

"Beru to na svou zodpovědnost, je to moje chyba, měl jsem si prostě písknout, že jedu. Dnešek byla jedna velká tragédie. Zítra není co ztratit, nastavení motorky máme, motor jsme ráno vyměnili, takže motorka jela dobře," uvedl Salač v tiskové zprávě.

V královské třídě MotoGP zajel absolutní rekord okruhu 1:52,772 Francesco Bagnaia. Italský jezdec Ducati o více než půl sekundy zlepšil předloňské maximum absentujícího Marca Márqueze a pod čas španělské hvězdy se dostalo ještě dalších sedm závodníků. Bagnaia za sebou nechal trojici soupeřů z Yamahy a ve své třetí sezoně v nejsilnější kubatuře poprvé odstartuje z pole position. V Moto2 vyhrál kvalifikaci Brit Sam Lowes.

Kvalifikace na Velkou cenu Kataru, úvodní závod MS silničních motocyklů v Losailu:
Moto3:
1. D. Binder (JAR/Honda) 2:04,075
2. Guevara (Šp./Gas Gas) -0,203
3. McPhee (Brit./Honda) -0,283,
...23. Salač (ČR/Honda) nepostoupil do druhé části kvalifikace.
Moto2:
1. Lowes (Brit./Kalex) 1:58,726
2. Fernández (Šp./Kalex) -0,140
3. Bendsneyder (Niz./Kalex) -0,233.
MotoGP:
1. Bagnaia (It./Ducati) 1:52,772
2. Quartararo (Fr./Yamaha) -0,266
3. M. Viňales (Šp./Yamaha) -0,316.

Reklama

Související témata: