Hlavní obsah

Zlatou přilbu získal po sedmi letech Australan. Trimf slavil mladíček Ward

Pardubice
Aktualizováno

Zlatá přilba po sedmi letech putuje až k protinožcům. Nejstarší plochodrážní závod na světě při jeho 65. ročníku na pardubickém oválu ovládl Australan Darcy Ward. Na triumf krajana Crumpa z roku 2006 navázal, když finálovou jízdu ovládl způsobem start-cíl.

Foto: David Taneček, ČTK

Vítěz Zlaté přilby Darcy Ward z Autrálie.

Článek

Teprve jednadvacetiletému Wardovi, jenž letos dokázal vyhrát i jeden díl seriálu GP, hodně pomohlo, že si mohl dráhu vyzkoušet už v sobotu při finále mistrovství světa juniorských družstev. Při něm Australané zažili velké zklamání, protože nedosáhli na medaili, včera měl ale vítěz úplně jiné pocity. „Z černé je najednou bílá, sobotní smutek střídá nedělní radost," líčil poeticky Ward.

„Neděle pro mě byla najednou úplně jiným dnem, i když jsem přes noc nic nezměnil a motocykl jsem měl pořád stejný," vykládal vítěz, jenž v první jízdě semifinálové skupiny dojel poslední, ale další dvě už bezpečně vyhrál a stejně si počínal i ve finále. „Povedl se mi start, to byl klíč k úspěchu. Na trati bylo hodně děr, ale pro závěr závodu jsem našel dobrou stopu a cítil i silnou podporu diváků," vykládal vítězný Australan, jenž v závodě o trofej na šest kol všem brzy ujel a nedal nikomu šanci na předjetí.

Za ním ve finále dojel dvojnásobný mistr světa Američan Greg Hancock, jenž moc toužil po prestižní zlaté trofeji. Když mu těsně unikla, po vyhlášení vítězů se trochu zklamaně sbalil a bleskově zamířil na letiště. Třetí místo pak obsadil nejlepší z polského tria ve finále Przemyslaw Pawlicki, když těsně před páskou předjel mladšího bratra. „On tady stál na stupních vítězů před dvěma lety, teď máme účty vyrovnané."

Školáckou chybou se vyřadil z finále Slovinec Žagar, kterému zhasnul motor, takže těsně před vypršením limitu odjel od startovní čáry, nestihl se vrátit a byl diskvalifikován.

Nejlepším z českých závodníků byl Franc

Ze sedmi přihlášených účastníků letošního seriálu Grand Prix nedorazil kvůli zdravotním problémům Dán Iversen a před branou finále zůstali i oba jezdci, kteří Zlatou přilbou získali už v minulosti. Švéd Jonsson doplatil na technické potíže a neprošel ani do semifinále, Norský rodák s polským pasem Holta obsadil konečné deváté místo.

Nejlepším z domácích reprezentantů byl Josef Franc na 11. místě, což je nejhorší český výsledek na Zlaté přilbě od roku 1997. Nikdo další z našich se do semifinále ani nedostal. „Diváci možná s takovým výsledkem spokojeni nejsou, ale soupeři na dráze byli jako supi a mně se zrovna dobře nevedlo," mínil Franc. Zklamaný byl i Václav Milík, jenž sice výrazným způsobem v sobotu zajistil bronz juniorského družstva, ale jeho účinkování ve Zlaté přilbě skončilo už ve čtvrtfinálové fázi, kde ve třech jízdách vyjel pouze bod.

Plochodrážní závod o Zlatou přilbu v Pardubicích:
1. Ward (Austr.)
2. Hancock (USA)
3. Przemyslaw Pawlicki
4. Pioter Pawlicki
5. Dudek (všichni Pol.)
6. Žagar (Slovin.)
7. Kasprzak (Pol.)
8. Doyle (Austr.)
9. Holta (Pol.)
10. Lindbäck (Švéd.)
11. Franc (ČR)
12. Ljung (Švéd.)
Další výsledky z Pardubic - MS družstev do 21 let:
1. Dánsko
2. Polsko
3. Česko (Milík, Krčmář, Holub, Čejka)
Zlatá stuha juniorů:
1. Lahti (Fin.)
3. Milík

Reklama