Hlavní obsah

Při závodu v Litovli vběhla žena pod letícího motokrosaře

Litovel

Pod letící motocykl vběhla jedna z divaček při sobotních superkrosových závodech v Litovli na Olomoucku. S vážnými zraněními ji musel do nemocnice dopravit vrtulník.

Foto: Yamaha Racing

Ilustrační foto

Článek

„Paní fotila, otáčela se a skočila do trati s fotoaparátem. Přitom diváci a ani pořadatelé nemají na trati v průběhu závodu co dělat, k tomu jsou vymezené dané prostory. Došlo k porušení základního pravidla," sdělil Právu Karel Haderka z pořádajícího AMK Litovel.

K neštěstí došlo ve chvíli, kdy byl motocyklista v dlouhém skoku a do pětatřicetileté ženy najel ještě před dopadem na trať. „Nemohl na tuto situaci jak reagovat. Byl ještě ve vzduchu," potvrdil Haderka.

Bezprostředně po tragédii pořadatelé na tři čtvrtě hodiny zastavili závody. „Lékaři zasahovali hned po střetu. Sanitka stála asi deset metrů od neštěstí. Helikoptéra pro zraněnou ženu přiletěla do deseti minut," uvedl Haderka. "Žena je nyní v umělém spánku, má mnohačetné zlomeniny v obličejové části hlavy a v nejbližších hodinách ji čeká operace," doplnil k případu mluvčí olomoucké fakultní nemocnice Egon Havrlant.

První zranění diváka

Podle Haderky se jedná o první podobné neštěstí v historii litovelského superkrosu. „Za dvacet let je to poprvé, co se něco stalo divákovi. V minulosti jsme tu měli nanejvýš nějakou zlomenou ruku, ale to bylo vždy, když se jezdec zranil při pádu, což vyplývá z povahy tohoto sportu," dodal pořadatel.

Nehodu již začali vyšetřovat policisté. Podle organizátorů však nedošlo k porušení pravidel ze strany pořadatele.

Reklama