Hlavní obsah

Hanika zajel osmý kvalifikační čas, v Assenu odstartuje ze třetí řady

Assen
Aktualizováno

Český motocyklový jezdec Karel Hanika byl při páteční kvalifikaci třídy Moto3 na Velkou cenu Nizozemska blízko životnímu výsledku. Ještě dvě minuty před koncem mu patřil čtvrtý čas, což by jej poprvé v životě zařadilo do druhé řady roštu. Nakonec skončil osmý, čímž napodobil svůj výsledek z Itálie a odstartuje v Assenu ze třetí řady.

Foto: AMK Brno circuit JUNIOR team

Karel Hanika na archivním snímku

Článek

Hanika je nováčkem v seriálu mistrovství světa a dosud se mu v kvalifikacích moc nedařilo. Úspěch v Mugellu byl spíš výjimkou. V Assenu ale jezdil konstantně rychlé časy a od začátku se držel v popředí.

Až zlepšení řady favoritů na posledních chvíli Haniku připravilo o životní pozici na startu. Přesto má z osmého místa reálnou šanci sáhnout na pořádnou porci bodů ze sobotního závodu.

„Na Assen jsem se opravdu hodně těšil. Od první chvíle jsem cítil, že mi trať vyhovuje a celá kvalifikace naznačuje, že by se mohl povést dobrý výsledek. Pořád ještě mám kde zrychlit, tak jen aby mi závod správně sednul," uvažoval mladíček Hanika.

Hanikův krajan Jakub Kornfeil, který figuruje v první desítce celkového pořadí Moto3, obsadil v kvalifikaci až čtrnácté místo a bude na roštu stát v páté řadě. Pole position si vyjel Australan Miller.

Kvalifikaci MotoGP ovlivnil déšť, který se spustil brzy po jejím začátku. Do té chvíle stihl zajet nejlepší čas Aleix Espargaró, který tak senzačně získal pole position. S ním v první řadě budou stát další dva Španělé s továrními hondami Marc Márquez a Pedrosa.

Na počasí hodně prodělali Lorenzo, jenž si vyjel jen deváté místo, a hlavně Ital Rossi, jemuž patří až dvanáctá příčka roštu. Hned za ním bude na startu stát Karel Abraham, pro nějž je třináctá příčka letošním kvalifikačním maximem. Byl prvním nepostupujícím z úvodní části, která se odjela ještě na suché trati.

„Jsem hodně spokojený, ale nebylo to zadarmo. Měli jsme dost hledání kolem zadní gumy, ale povedlo se trefit rychlé kvalifikační kolo," tvrdil Abraham, jehož od postupu mezi elitní dvanáctku dělilo jen tři desetiny.

„Uvidíme, co na závod připraví počasí, kvůli dnešnímu dešti skončila kvalifikace hodně neobvykle a myslím, že nás čeká hodně zajímavý závod," připustil český jezdec v královské kategorii MotoGP.

Kvalifikace na Velkou cenu Nizozemska silničních motocyklů
Moto3:
1. Miller (Austr., KTM) 1:42,240
2. A. Márquez (Šp., Honda) +0,116
3. Ajo (Fin., Husqvarna) +0,190
...
8. Hanika +0,342
14. Kornfeil (oba ČR, KTM) +0,674
MotoGP:
1. A. Espargaró (Šp., Yamaha) 1:38,789
2. M. Márquez +1,405
3. Pedrosa (oba Šp., Honda) +1,943
...
13. Abraham (ČR, Honda) v první části 1:34,907
Moto2:
1. Rabat (Šp., Kalex) 1:37,311
2. Aegerter (Švýc., Suter) +0,151
3. Lowes (Brit., Speed Up) +0,363

Reklama

Související témata: