Hlavní obsah

Mistr světa Lorenzo po sezóně odejde z Yamahy k Ducati

Mistr světa MotoGP Jorge Lorenzo změní po sezóně značku. Po devíti letech skončí úspěšná spolupráce španělského jezdce s Yamahou, s níž v královské motocyklové třídě získal tři tituly mistra světa, a od příští sezóny bude závodit za Ducati. Tovární tým italského výrobce oznámil, že se s Lorenzem dohodli na dvouleté smlouvě s opcí na třetí rok.

Foto: Tony Gutierrez, ČTK/AP

Španělský pilot Jorge Lorenzo přesedlá z yamahy na ducati.

Článek

Osmadvacetiletý Lorenzo sedlá yamahu od roku 2008, kdy přešel do královské kubatury jako dvojnásobný šampion třídy do 250 ccm (s aprilií). V MotoGP se stal mistrem světa v letech 2010, 2012 a vloni, kdy o pouhých pět bodů předčil italského týmového kolegu Valentina Rossiho.

Lorenzo dosud v elitní třídě vyhrál 41 závodů a po druhém místě před týdnem ve Velké ceně Ameriky má na kontě už 99 umístění na stupních vítězů. Letos bude bilanci vylepšovat ještě v 15 závodech, po třech startech je v průběžném pořadí druhý za krajanem Marcem Márquezem (Honda).

Od roku 2009 neskončil Lorenzo v konečném pořadí MS hůře než třetí a tým Ducati si od jeho příchodu slibuje, že i v jeho barvách bude útočit na titul. Naposledy dokázal s italskou značkou triumfovat v roce 2007 Australan Casey Stoner a pro Ducati je to dosud také jediný primát v MotoGP.

Vedení Yamahy chce v "dohledné době" oznámit, kdo se v továrním týmu stane novým kolegou devítinásobného šampióna Rossiho, který už v březnu prodloužil smlouvu až do roku 2018. Podle médií přicházejí v úvahu například Španělé Maverick Viňales, Pol Espargaró a Dani Pedrosa či Ital Andrea Iannone.

Reklama

Související témata: