Hlavní obsah

Tragédie! Přilba odletěla, bezpečnostní bariéry byly k ničemu, talent zemřel

Rybnik

Hrozivý pád skončil tragédií. Osmnáctiletý polský plochodrážník Krystian Rempala přišel o život po zranění, které utrpěl po pádu před osmi dny v závodě extraligy v Rybniku. Po děsivém karambolu, v němž se shodou okolností ocitl s Kacperem Worynou, po jehož boku loni získal týmový titul juniorského mistra Evropy, jej záhy operovali lékaři v nemocnici Jastrzębie-Zdrój. O víkendu však zemřel.

Plochodrážník zemřel po pádu

 
Článek
Fotogalerie

Ani už tradičně používané nafukovací bezpečnostní bariéry u mantinelů tentokrát nepomohly. Jezdec se při pádu ve druhé jízdě extraligového závodu mezi Tarnówem a Rybnikem totiž udeřil hlavou o dráhu poté, co mu odletěla přilba. A to je moment, který se nestává. A o kterém se v Polsku hodně debatuje.

"Když je (přilba) normálně nasazená, neměla by spadnout," říká pro polská média Krzysztof Cegielski, jezdec, který kdysi také zažil děsivý pád, ochrnul a nyní komentuje dění na oválech.

Patřil mezi mladé dravce

Právě spadnuvší ochrana hlavy zjevně ještě zhoršila důsledky děsivě vyhlížející kolize. Náraz hlavou na tvrdý povrch byl pro pokračovatele známého polského plochodrážního klanu osudný.

Byl povolán vrtulník, pořadatelé už vyklízeli plochu, nakonec však Rempalu transportovali sanitkou. V nemocnici se záhy podrobil operaci mozku. Pomoci měl podle polských médií i prof. Jan Talar, jehož pacientem byl před lety jiný jezdec Piotr Winiarz, kterému byla dávána jednoprocentní naděje. Na dráhy se už nevrátil, ale žije...

Rempala patřil k nastupující generaci mladých polských dravců, byl považovanán za velký talent v zemi, kde je tato motoristická disciplína mimořádně populární. Jeho otec Jacek jej vozil po závodech už jako malého chlapce, trénoval ho. Syn mohl vidět závodit i své strýce Grzegorze, Tomasze a Marcina.

Byli známí i z českých oválů, Krystian startoval na pražské Markétě naposledy v dubnu při juniorských závodech. Loni v Plzni se stal týmovým mistrem Evropy. Shodou okolností  společně s o rok starším Worynou, který mu teď v Tarnówě nešťastně pomohl na zem. Rozhozený letěl do soupeře a nezadržitelně také padal, ale přilba mu držela a navíc mířil  do vaků, odkud se po chvíli sám vyhrabal.

"Nelze ho (Worynu) z čehokoli obviňovat, plochá dráha je prostě nebezpečný sport. I on teď po takovém okamžiku bude potřebovat pomoc," vyjádřil se pro polská média otec Rempala na Worynovu adresu.

Polská plochodrážní legenda Tomasz Gollob soudí, že na vině je užívání nových tlumičů hladiny hluku. Ty podle zkušeného jezdce mají vedlejší efekt, způsobují, že řízení motocyklu je obtížnější a často nepředvídatelné. Woryna v klíčovou chvíli ztratil kontrolu nad jízdou. Příčinou mohl být právě tlumič, možná ale i drobná nerovnost na trati. Těžko se dopátrat, jak to v rychlosti v nájezdu do první zatáčky skutečně bylo...

Woryna už závodí

Woryna se už mezitím pustil do dalšího závodění na dalších drahách. Extraligové klání Tarnów - Rybnik bylo ovšem přerušeno a odloženo na začátek června. Slzy v očích přítomných hned naznačovaly, že je hodně zle. Deset tisíc diváků v hledišti ocenilo rozhodnutí závodníků nepokračovat potleskem a skandováním jména nešťastného mladíka, který již neprocitl.

Plochá dráha je považována za nebezpečný sport, Rempalova smrt je ale za dlouhá léta jedinou, která se týká polského jezdce. Naposledy podle médií ze sousední země zahynul Wieslaw Pawlak v roce 1987, ale tamní dráhy se v minulosti opakovaně staly místem tragédií pro zahraniční jezdce. V květnu 2012 Brit Lee Richardson nepřežil pád v závodě polské ligy ve Vratislavi, kde usiloval o body v barvách Rzeszowa.

Před devíti lety v Krosně zahynul při ligovém závodě český jezdec Michal Matula z Olympu.

Reklama