Hlavní obsah

Tragédie při Velké ceně. Španělský motocyklista Salom nepřežil pád

Barcelona
Aktualizováno

Španělský motocyklový jezdec Luis Salom přišel o život, když podlehl následkům svého zranění po nehodě v pátečním tréninku kategorie Moto2 na nedělní Velkou cenu Katalánska. Čtyřiadvacetiletého vicemistra světa Moto3 z roku 2012 nezachránila ani okamžitá operace. Víkendová Velká cena se ale nakonec přece jen pojede.

Foto: Heino Kalis, Reuters

Španělský motocyklista Luis Salom

Článek

Smrtelná nehoda při závodech silničních motocyklů

Na okruhu v Barceloně ztratil kontrolu nad strojem ve dvanácté zatáčce. Po havárii u něho okamžitě lékaři zahájili oživovací pokusy, vedle sanitek byla povolána i helikoptéra. Nakonec ale s ohledem na závažnost Salomova zdravotního stavu byl přepraven na traumtologické oddělení nedaleké nemocnice, kde v 16.55 hod. bohužel zemřel.

„Povaha jezdcových zranění byla neslučitelná se životem. Vyslovujeme upřímnou soustrast všem jeho blízkým," píše se na webu pořadatelů sedmého dílu mistrovství světa. Trénink byl po Salomově havárii okamžitě ukončen, samotný závod se ale nakonec uskuteční.

V podvečer organizátoři oznámili, že po dohodě s rodinou zesnulého jezdce, se závodníky, s týmy a bezpečnostní komisí se Velká cena o víkendu uskuteční. Pojede se ale na trati, na které se na okruhu Catalunya konají závody formule 1; její součástí není osudná zatáčka. Kvůli tomu byly prodlouženy časy sobotních tréninků, aby jezdci měli čas si na změnu trasy zvyknout.

Domácí Španěl patřil mezi špičkové jezdce šampionátu. Debutoval před sedmi lety a má na kontě celkem 25 umístění na stupních vítězů, včetně devíti vítězství. Aktuálně Salom figuroval na 10. místě ve třídě Moto2, jeho bohužel definitivně posledním pódiem byla stříbrná příčka z dubnového závodu v Kataru.

Příčina tragédie zatím známá není. Z dostupných záběrů bezpečnostních kamer na okruhu neovladatelný stroj pokračoval před pravotočivou zatáčkou v přímém směru a ve vysoké rychlosti narazil do bariéry. "Zdá se, že jel rovně. Bude třeba zjistit, jestli nebylo něco s motorkou," uvedl Salomův slavný kolega Valentino Rossi.

Zpráva o Salomově smrti jej zdrtila stejně jako celý motoristický svět. Sociální sítě zaplavily kondolence nejen z řad kolegů z motocyklového sportu, ale i jiných sportovních hvězd, zejména španělských. Soustrast rodině vyjádřili třeba pilot formule 1 Fernando Alonso, fotbalový brankář Iker Casillas či tenista Rafael Nadal.

"Nemůžu tomu uvěřit, je to děsivá tragédie," prohlásil český jezdec Jakub Kornfeil, jenž mnoho let se Salomem závodil ve třídě Moto3.

V seriálu mistrovství světa došlo k podobnému neštěstí naposledy v roce 2011. Při Velké ceně Malajsie zemřel na následky zranění ze závodu elitní kategorie MotoGP Ital Marco Simoncelli.

Reklama