Hlavní obsah

Doyle se v Praze dočkal premiérového triumfu na Grand Prix, Milík skončil poslední

Martin KézrPrávo
Aktualizováno

Australan Jason Doyle vyhrál plochodrážní Grand Prix na pražské Markétě. Čtvrtý letošní díl tak má čtvrtého vítěze, pro 30letého Doyla šlo vůbec o premiérový triumf v seriálu. Do čela průběžného pořadí šampionátu se dostal v Praze druhý Američan Greg Hancock. Na divokou kartu startující český plošinář Václav Milík obsadil až 16. místo, i když vybojoval tři body, o jeden víc než loni.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Vítěz Grand Prix České repbuliky v ploché dráze Jason Doyle z Austrálie.

Článek
Fotogalerie

Šestačtyřicetiletý Hancock si vedl nejlépe v základní části závodu a jako vítěz postoupil i do finále. Pro závěrečnou jízdu, která se odehrála už za tmy pod světly, si vybral start vnitřní strany a hned v prvním kole ho předjel o šestnáct roků mladší australský soupeř. „Měl jsem perfektně nachytanou motorku a mohl využít své rychlosti. Pro mě je to úplně úžasný pocit slyšet hymnu právě pro mě," rozplýval se Doyle.

"Byl jsem až překvapený, jak dobře byla dráha připravená, takže se dalo předjíždět i v průběhu jízdy," dodal Doyle. „Mám to tady rád, byl to skvělý závod," prohlásil vítězný Australan a děkoval zaplněným tribunám, na nichž bylo skoro deset tisíc lidí.

Hancock vzal druhé místo v závodě sportovně a nakonec i s úsměvem. „Vždycky zamrzí, když nejste první, ale musím respektovat umění soupeře. Mně se v Praze vždycky závodí dobře, dráze skutečně ani silná bouřka tři hodiny před startem neublížila, takže jsme si mohli všichni užít pěkný večer," usmál se americký veterán.

Ve finále chyběli i Holder a Janowski

K účasti v semifinále bylo potřeba alespoň sedm bodů, které nedokázali vyjet nejen domácí zástupce ve startovní listině Milík, ale ani vítěz minulého závodu z Horensu Polák Janowski či dosud se o vedoucí příčku šampionátu dělící Australan Holder. Jako poslední postupující proklouzl mezi elitní osmičku Chris Harris a nakonec se senzačně protlačil až na stupně vítězů. „Pro mě je to skutečně neuvěřitelný návrat. Už delší dobu se mi nedařilo zajet pořádný výsledek a najednou jsem třetí," líčil 33letý Brit, jenž v Praze vyjel víc bodů než v předchozích třech letošních zastávkách seriálu.

Na jubilejní dvacátou Grand Prix na Markétě ale nebude dobře vzpomínat jeho krajan Tai Woffinden. Úřadující mistr světa a dosavadní lídr letošního ročníku mohl útočit v Praze na čtvrté vítězství za sebou. Začal dobře, první dva starty proměnil ve vítězství, jenže pak jeho výkonnost klesala. V semifinále byl diskvalifikován za zavinění pádu Poláka Zmarzlika.

Brit obsadil nakonec sedmé místo, což je pro něj nejhorší letošní výsledek. V depu vypadal značně rozmrzele. Podobně jako Milík, jenž hodně toužil po účasti v semifinále. Jenže v žádné z pěti jízd se nedostal na lepší než třetí místo. „Jsem hodně zklamaný. Motorku jsem různě šteloval, jenže to nestačilo," krčil naštvaně rameny při odjezdu ze stadiónu.

Grand Prix České republiky na ploché dráze
1. Doyle (Austrálie)
2. Hancock (USA)
3. Harris (Velká Británie)
4. Iversen (Dánsko)
5. Zmarzlik (Polsko)
6. Lindgren (Švédsko)
-----
16. Milík (ČR)
Stav seriálu GP po 4 z 11 závodů
1. Hancock (USA) 56
2. Woffinden (Velká Británie) 48
3. Holder (Austrálie) 44
4. Doyle (Austrálie) 42
5. Janowski (Polsko) 41
6. Zmarzlik (Polsko) 38
---
18. Milík (ČR) 3

Reklama

Související témata: