Hlavní obsah

Účast lídra Grand Prix Hancocka ozdobí Tomíčkův memoriál. Na Markétě se objeví i Pedersen či Milík

Praha

Lídr letošní plochodrážní Grand Prix Američan Greg Hancock dorazí do Prahy na pondělní Memoriál Luboše Tomíčka, který startuje 19. září v 19 hodin. Pořadatelé ale nemají jen jednu hvězdu, na startu bude i další trojnásobný mistr světa Nicki Pedersen z Dánska. Představí se i elitní čeští plošináři.

Foto: Robert Procházka

Američan Greg Hancock na archivním snímku při slavnostním zahájení GP v Praze na Markétě

Článek

„Když jsme Hancocka oslovili s nabídkou, spíš jsme počítali s odmítnutím, protože v neděli jede s Gorzowem finále polské ligy proti Toruni a hned v úterý bojuje o ligový titul ve Švédsku. Kupodivu nám ale Američan odpověděl pozitivně a vmáčkl start u nás do svého kalendáře. Má Prahu rád a bude tu startovat i za levnější peníze, než třeba jede v Polsku," vysvětluje manažer Pavel Ondrašík.

„S Hancockem bylo snadné a rychlé jednání, kéž by takových jezdců bylo víc a kéž by ještě chvíli vydržel," dodává na adresu šestačtyřicetileté americké hvězdy.

Letošní memoriál má podle Ondrašíka ale nejlepší obsazení za poslední roky. „Hancock u nás triumfoval už před osmi lety a letos se sice jeví jako největší favorit, ale na startu máme i dalších šest, sedm jmen, která mohou vyhrát," říká Ondrašík a připomíná Pedersena, který na Tomíčkově memoriálu zvítězil už v letech 2009 a 2011 a může se tak stát pátým jezdcem v osmačtyřicetileté historii závodu, který vyhraje minimálně třikrát.

Další esem z ciziny bude při letošním Tomíčkově memoriálu Rus Emil Sajfutdinov, pražský vítěz z roku 2014. V Grand Prix v minulosti ze startovní listiny tohoto ročníku bojovali o titul mistra světa také Troy Batchelor z Austrálie, Němec Martin Smolinski či Švéd Peter Ljung, letos se tam na divokou kartu sveze i další Australan Bradley Kurtz.

Pražský závod tradičně navazuje na nedělní Zlatou přilbu v Pardubicích, odkud se přesune na Markétu hned jedenáct jezdců a navíc pro pondělní večerní termín jsou volní už také závodníci, kteří musí jet víkendu závěr play off polské ligy, což je nejen případ Hancocka, ale i nejlepšího českého jezdce Václava Milíka. Vedle něj budou domácí barvy hájit Josef Franc, čerstvý vicemistr Evropy do 21 let Eduard Krčmář a poslední český vítěz memoriálu Matěj Kůs, jenž na Markétě zvítězil před šesti lety.

Ve startovní listině memoriálu ještě zůstává volné číslo 1. „Je vyhrazeno pro vítěze nedělní Zlaté přilby. Pokud by už na seznamu jezdců pro náš závod figuroval, jako to bylo loni s Chorvatem Pavlicem, tak se budeme snažit přivézt dalšího v pořadí z finále nebo nějaké jiné zvučné jméno z pardubického závodu," dodává Ondrašík.

Reklama

Související témata: