Hlavní obsah

Tomíčkův memoriál předčasně ukončil déšť. Vítěze Ljunga na stupně doprovodili Češi

Praha

Tomíčkův memoriál na ploché dráze, který je tradiční odvetou za pardubický závod o Zlatou přilbu, musel být v pondělí večer na pražské Markétě předčasně ukončen po 12. jízdě kvůli sílícímu hustému dešti. Jezdci v něm totiž ztráceli viditelnost, a dráha by se pro ně stávala nebezpečnou. Výsledky se přesto vyhlásily, prvenství připadlo Švédu Peteru Ljungovi.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Zleva druhý Václav Milík, vítěz Peter Ljung a třetí Matěj Kůs.

Článek
Fotogalerie

Pršet začalo brzy po začátku závodu, každý z plošinářů však absolvoval tři starty a tak pravidla umožnila určit výsledky. Vítězem se stal Ljung, který v neúplném závodě neztratil ani bod. Společnost na stupních vítězů mu dělali čeští reprezentanti Václav Milík a Matěj Kůs.

V jezdcích ale zůstala trochu hořkost. „Moc mě mrzí, že začalo takhle pršet a že se to nedojelo, ale povrch dráhy začínal být slizký a pokračovat by vážně bylo nebezpečné. Podstatné je, že všichni odsud odcházíme zdraví," přiznal Milík.

„Kdybych byl první a měl také devět bodů, tak bych to také chtěl zrušit. V předchozích dvou letech jsem tu skončil těsně pod stupni vítězů, takže nakonec i druhé místo je pěkné," naznačil Milík, který nemohl jet Zlatou přilbu kvůli klubovým povinnostem v polské Vratislavi. O to víc se těšil na domácí představení při memoriálu. „Měl jsem velkou chuť se předvést v co nejlepším světle," naznačil.

Hancock: Bylo by to nebezpečné

V poli poražených skončil lídr série Grand Prix Američan Greg Hancock, jenž při svém prvním vystoupení nečekaně prohrál jízdu s Kůsem a ve druhé pak musel odstoupit z vedoucí pozice kvůli defektu. Zisk čtyř bodů mu stačil jen na 10. místo. Na technické potíže doplatil při svých třech jízdách i vítěz Zlaté přilby Rus Emil Sajfutdinov, jenž byl klasifikován jako dvanáctý.

Po 12. jízdě byla vyhlášena patnáctiminutová pauza, kdy se čekalo, zda se počasí neumoudří. Pak ale přišly dvě největší hvězdy závodu prozkoumat stav dráhy a za celé jezdecké pole veřejně oznámili pořadatelům i zaplněným diváckým tribunám, že nelze pokračovat. „Bylo by to nebezpečné," měl jasno Američan.

„Musel jsem se ztotožnit s názorem většiny jezdců, že dráha pod přívaly vody začínala být nesjízdná," řekl Kůs, poslední český vítěz závodu z roku 2010.

Tomíčkův memoriál na ploché dráze v Praze:
1. Ljung (Švéd.) 9 b.
2. Milík 8
3. Kůs (oba ČR) 7
4. K. Bjerre (Dán.) 6
5. Batchelor (Austr.) 6
6. Pavlič (Chorv.) 6
...11. Krčmář 3
13. Franc 3
17. Holub (všichni ČR) 0
Závod byl kvůli hustému dešti předčasně ukončen po 12. jízdě.

Reklama

Související témata: