Hlavní obsah

Podmol si v závodě MS v Rize zlomil klíční kost, Pilát byl třetí

Nejlepší český freestylový motokrosař Libor Podmol si v sobotním závodě mistrovství světa v Rize zlomil klíční kost, čeká ho operace a několikatýdenní pauza. Další český jezdec Petr Pilát skončil třetí, z vítězství se radoval Španěl Maikel Melero.

Foto: Sport.cz

Trik Libora Podmola.

Článek

Podmol suverénně vyhrál kvalifikaci a dařilo se mu i v závodě. Na závěr chtěl skočit trik Volt, při kterém se ve vzduchu závodník otočí a chytí se zase řídítek.

"Jenže trik jsem začal dělat hodně brzo, nepočkal jsem na ideální výšku. Poté jsem motorku nechytl a spadl z devíti metrů na hlínu," uvedl Podmol. Před dopadem se snažil motorku ještě odstrčit. "To bylo důležité, jinak by mě motorka potloukla daleko víc. Pád byl velice tvrdý, ale v bezvědomí jsem nebyl. Vstal jsem normálně, když jsem však pohnul s rukou, bylo mi vše jasné," řekl.

Volt patří k nejtěžším trikům. Za poslední dva závody ho nikdo nepředvedl. "Jde v něm o setiny. Když se začne dělat moc brzo, motorka vyletí výš a pak se na ni nelze vrátit. Možná se trochu projevila odlišnější rampa v Rize, která byla více do výšky. Hodně nakopávala. Ale to jsem si měl pohlídat," uvedl Podmol. Operaci klíční kosti podstoupí příští týden. "Mám ji zlomenou na více místech a někde je až rozdrcená. Musí se spojit pomocí více šroubů."

Přesto je Podmolovým cílem zúčastnit se tradiční exhibiční akce FMX Gladiator Games, která se pojede 19. listopadu v pražské O2 areně. "Udělám pro to všechno, budu řešit také nějaké alternativní metody, které by mi mohly pomoci. Není však jisté, jestli se zúčastním dalších závodů mistrovství světa," dodal.

Ze sedmého letošního vítězství se v Rize radoval Melero, který havaroval v předchozím závodě v Kolíně nad Rýnem. Na druhém místě skončil Australan Rob Adelberg. Podruhé na stupních vítězů se v letošním roce objevil Pilát, stejně jako v Německu skončil třetí.

"Rozhodně jsem spokojený. Měl jsem v plánu v Rize předvést ještě trik Flair, otočku o 540 stupňů, ale nebyla zde na to dobře uzpůsobená rampa. Takže to zkusím příště," uvedl Pilát.

Letošní domácí šampión sází hlavně na svůj trik Kapitán Pilát flip, při kterém si dá před nájezdem na rampu nohu na přední blatník a v této pozici předvede s motorkou salto. "Věřím, že mi tento trik hodně pomáhá. Jsem za něj moc rád, poutá také pozornost diváků," řekl Pilát.

Další závod MS se uskuteční 29. října v čínském Šen-čenu.

Reklama

Související témata: