Hlavní obsah

Plochodrážník Kůs vylepšil motorku a hodlá bojovat o titul domácího šampióna

Praha

S rychlejší motorkou a dobře fyzicky připraven vyrazí do bojů o titul mistra České republiky Matěj Kůs. Sedmadvacetiletý plochodrážní závodník by v letošní sezóně rád vylepšil na domácím šampionátu loňskou třetí příčku a doufá, že se přiblíží také startu v Grand Prix.

Foto: Sport.cz

Matěj Kůs.

Článek

Loňská sezóna nezačala pro Matěje Kůse zrovna nejlépe. Zranění ovlivnilo jeho přípravu a v prvním závodě v anglické lize za nový tým, kam přestoupil, měl hned pád. A tak si říkal, co všechno ho ještě potká. V polovině roku ale přišel obrat a rodák z Plzně teď minulý ročník hodnotí pozitivně. „Loňská sezóna začala přesně tak, jak jsem si nepřál. Díky lidem kolem mě se však vše v dobré obrátilo a nakonec musím říci, že byla statisticky nejúspěšnější,“ zavzpomínal na tiskové konferenci Kůs.

Sedmadvacetiletý plochodrážní závodník během roku kombinuje závody v anglické a polské lize a účastní se také závodů v České republice, kde by letos po sedmi letech chtěl opět vybojovat titul domácího šampióna. „Loni jsem po všech těch peripetiích, které mě během mistrovství ČR potkaly, přivítal konečné třetí místo s otevřenou náručí. Letos bych ale chtěl titul opět získat,“ prohlásil s tím, že se pokusí obhajobu Václavu Milíkovi hodně znepříjemnit.

Start domácí plochodrážní sezóny
8. dubna Prague Open - Markéta (jde o nominaci českých jezdců na červnovou Grand Prix na pražském oválu)
25. dubna první závod mistrovství ČR jednotlivců v Praze
Na 28. března se uvažuje o přípravném závodu Pražanů s polskou Vratislaví

„Vašek nasadil laťku hodně vysoko, na světovou úroveň. Loni na něj nikdo neměl. Já oproti minulému roku mohu být jen rychlejší a doufám, že mu obhajobu znepříjemním. Věřím, že spolu předvedeme skvělé závody a pokusím se mu titul vzít,“ řekl Kůs, který se představí také v polské lize za Start Hnězdno. Posledních šest let se Matěj Kůs objevoval i v britské lize, avšak letos tam zatím nemá podepsanou smlouvu.

Věří, že se něco najde

„Po sezóně jsme si sedli s majitelem Newcastlu, za který jsem jezdil, a domluvili se na další spolupráci. Jenže než došlo k podpisu, promotéři britskou ligu zcela změnili. Překopali systém soutěží a já už se kvůli bodovému průměru do týmu nevešel,“ vysvětloval. Poté se mu ozvali i další zájemci, avšak ani jednou to neklaplo. I přesto Matěj Kůs stále věří, že nejpozději začátkem května si v Anglii zase zazávodí.

„Jsem s promotéry v kontaktu, takže věřím, že se brzy něco najde a já se do Anglie zase brzy vrátím,“ přeje si Kůs. Oproti předchozím zimním pauzám se tak mohl více věnovat fyzické přípravě. „Všechno nějak zapadlo do sebe a já jsem si řekl, že to až tak nevadí a budu se moci více zaměřit na trénink,“ prozradil jezdec, který se připravoval pod vedením Tomáše Topinky, bývalého úspěšného českého reprezentanta.

Sní o Grand Prix

„Trénuji čtyřikrát týdně, dvoufázově. Běhal jsem, jezdil na kole, učil se správně dýchat a nabral celkovou sílu,“ vyprávěl dál. „Kromě toho jsem se hned po skončení sezóny věnoval motorkám a musím říci, že ty, co budu mít nyní, jsou ty nejlepší a nejrychlejší, jaké jsem kdy měl,“ hlásil s nadšením a přáním, že by mohl zabodovat i v seriálu Mistrovství Evropy. „Snad na evropském šampionátu zajedu nějaké výsledky a třeba se přiblížím i Grand Prix,“ zasnil se závodník, který v domácí extralize hájí barvy pražského Olympu.

„Grand Prix jezdí úzká sorta lidí a my zbylí se je snažíme dohnat. Každý se tam chce dostat, a to není tak jednoduché. Musím si dávat reálné cíle. Vím, že je přede mnou dlouhá cesta, třeba se mi ale povede dostat divokou kartu už na červnovou Grand Prix ČR v Praze,“ uzavřel Kůs.

Reklama