Hlavní obsah

Hazard! Se zlomenou rukou létal vzduchem, pomohla i rozstříhaná kreditka

Freestyle motokrosař Libor Podmol je pořádný tvrďák. Před exhibicí ve Vídnu mu křupla kost v dlani, jenže on to nezabalil a zraněný závodil, absolvoval více než třicet skoků. „Normálně jsem si vše zatejpoval pomocí pásek a rozstřihané kreditky. Nebyl to žádný super výkon, ale na zlomenou dlaň to šlo," usmál se Podmol, jenž se po návratu do Čech podrobil operaci a teď odcestuje do polského Krakova k závodu mistrovství světa. Až na místě se rozhodne, zda do závodu odstartuje.

Foto: Archiv Libora Podmola

Freestyle motokrosař Libor Podmol závodil i se zlomeninou ruky.

Článek

Podmola zradil trik Body Varial. Při něm se závodník otočí ve vzduchu kolem své osy a znovu se chytí řídítek. Pro českého freestyle motokrosaře je nejspíš prokletý, Podmol se při něm zranil už několikrát. Naposledy v minulém týdnu během tréninku na slavnou exhibici Masters od Dirt.

„Při odrazu se držím sedačky. Bohužel mi u toho křupla kost v dlani. Nejprve jsem si myslel, že jsem si vykloubil prst, a tak jsem ho zkusil za jízdy zamáčknout. Při dalším odrazu jsem cítil, jak mi v ruce něco křupe. Když jsem pak zastavil a sundal rukavici, věděl jsem, že je to v háji," líčil Podmol.

Když se dostal ve Vídni do péče lékařů, ti měli jasno. Ruku mu chtěli dát do sádry a to skoro na měsíc. Podmol to ale rezolutně odmítl, nechtěl se vzdát exhibice. „Konzultoval jsem to s mými doktory a poradili mi, že když si ruku zatejpuju, její stav nezhorším. Šlo jen o to, jak ukočírovat bolest," prozradil Podmol. Tři dny pak ve vyprodané hale předváděl triky a bavil fanoušky.

Operatér se divil, co závodník vydržel

Po návratu z Rakouska si ruku nechal ihned "opravit" u chirurga Radka Kebrleho, který operoval třeba i tenistku Petru Kvitovou. „S panem Kebrlem jednáme s velkou úctou a často je i vtipný. Když mé zranění probíral s kolegy, říkal: Většina pacientů jsou simulanti, koukněte na pana Podmola, ten si se zlomenou rukou objede klidně tři exhibice," smál se český freestyle motokrosař. Za příklad ho ale zmíněný lékař nejspíš nedává...

Mistr světa z roku 2010 vyhrál v této sezoně závod v Berlíně, v celkovém pořadí drží druhé místo za úřadujícím šampionem Španělem Maikem Melerem. Teď je otázkou, jaké vyhlídky může mít v sobotním závodě MS v Polsku.

„Ruka je teď po operaci mnohem více rozbitá. Pojedu se do Polska podívat a rozhodnu se v sobotu ráno. Závodu se zúčastní můj bratr Filip, takže ho minimálně podpořím. Jediné, co mě trochu uklidňuje, je fakt, že se nejhorší výsledek na mistrovství světa škrtá," dodal Podmol.

Pořadí MS ve freestyle motokrosu (po 3 závodech)
1. Maikel Melero (Šp.) 40
2. Libor Podmol (ČR) 38
3. Dany Torres (Šp.) 34
4. Petr Pilát (ČR) 32

Reklama

Související témata: