Hlavní obsah

Trpěl v bolestech, teď se vrací do závodů. Jak si povede na mistrovství Evropy?

Elitní freestyloví motokrosaři Libor Podmol a Petr Pilát se v sobotu po delší pauze zaviněné zdravotními problémy představí v závodě. V Hamburku se zapojí do druhého podniku mistrovství Evropy, v němž Podmol drží po úvodním dubnovém závodě v Mnichově druhé místo.

Foto: archiv Petra Piláta

Trik Petra Piláta při Night of the Jumps v Hamburku.

Článek

Již před šesti týdny měl světový šampion z roku 2010 v Německu problémy s kýlou a krátce po závodu absolvoval operaci. Od té doby na motorce pořádně neseděl. "Netrénoval jsem skoro vůbec, akorát poslední týden. Ideální to není, chci ale zabojovat o stupně vítězů," řekl Podmol.

V Hamburku bude sázet hlavně na "bodyvarial", tedy otočku kolem své osy nad sedadlem motorky. "V tréninku už jsem ho dal, tak ho chci předvést i v závodě," uvedl Podmol, jenž v Mnichově prohrál jen se současnou světovou jedničkou Maikelem Melerem ze Španělska.

Ještě delší pauzu má za sebou Pilát, jenž do sezony vstoupil druhým místem v lednovém závodě MS v Basileji. V březnu se ale zranil při tréninku, když nacvičoval trik "360". Po špatném dopadu si zlomil kotník, holenní a lýtkovou kost. Navíc si přetrhl několik vazů, lýtkový sval a hlavní úpon, který drží stabilitu nohy.

"I když jsem nohu zafixoval, sužovaly mě veliké bolesti. Stále musím trochu rehabilitovat. Když na motorce jezdím dlouho, nohu hodně cítím," řekl Pilát, který už absolvoval několik exhibicí. "Skoky na motorce už zvládám, musím ale opatrně. Třeba na trampolíně zatím moc cvičit nemohu."

Žádné omezení v tricích nepociťuje. "Před pádem jsem se chtěl naučit nové věci, z toho však sešlo. Zatím si opakuji triky, které umím. Problém mi nedělá ani Kapitán Pilát Flip," připomněl český freestyle motokrosař salto na motorce s nohou na předním rámu, které vymyslel.

Také pracuje na organizaci dvanáctého ročníku akce "Pilníkovo pozdní odpoledne", která je a pro freestyle motokrosaře součástí mistrovství České republiky. V Čerčanech se uskuteční 8. července.

Reklama

Související témata: