Hlavní obsah

Velkou cenu Itálie ovládli domácí motocyklisté, Češi nebodovali

Aktualizováno

Velká cena Itálie silničních motocyklů skončila absolutním triumfem domácích jezdců, kteří vyhráli všechny tři závody. Češi na body nedosáhli - Karel Abraham byl v MotoGP šestnáctý, Jakub Kornfeil v Moto3 dvacátý.

Foto: Facebook

Český závodník Jakub Kornfeil.

Článek

V nejsilnější kategorii MotoGP si dojel pro vítězství Andrea Dovizioso a v desáté sezóně v královské třídě si připsal třetí triumf. Bývalý mistr světa z nejslabší kategorie do 125 ccm využil na rychlé trati v Mugellu síly své ducati a o 1,281 sekundy porazil španělského lídra šampionátu Mavericka Viňalese na yamaze.

"Bylo to před vlastními fanoušky hodně emotivní, před závodem jsem neměl moc energie. Tohle vítězství jsem strašně chtěl, pro každého Itala je to splněný sen," uvedl Dovizioso, jenž si jel v závěru pro výhru téměř neohrožován. "Dovi byl dnes hodně silný. Nechtěl jsem moc riskovat, protože jsem viděl, že Valentino (Rossi) a Marc (Márquez) jsou docela vzadu, takže jsem se rozhodl soustředit na druhou pozici," přiznal Viňales.

Ducati měla navrch nad yamahou také v souboji o třetí pozici. Ital Danilo Petrucci za sebou o více než sekundu nechal slavnějšího krajana Valentina Rossiho a dosáhl na druhé stupně vítězů v kariéře. Oblíbenec domácích fanoušků Rossi, jenž teprve ve čtvrtek dostal od lékařů svolení ke startu po nehodě při motokrosu z minulého týdne, se musel spokojit se čtvrtou příčkou.

Abraham se celý závod pohyboval daleko za body. Po pádu Cala Crutchlowa a Daniho Pedrosy v posledním kole se posunul na šestnáctou příčku, ale na poslední bodovanou pozici ztratil téměř 12 sekund. "Závod byl poměrně dobrý, časy jsem jezdil stabilní a po testech v Barceloně a pátku a sobotě tady to byl super úspěch. Šestnácté místo je bohužel první nebodované, takže odtud tentokrát nevezeme ten chtěný bodík. O to víc se budeme snažit v Barceloně," uvedl na facebooku Abraham, jenž už vyhlížel Velkou cenu Katalánska, která se jede příští týden.

Ducati měla navrch nad yamahou také v souboji o třetí pozici. Ital Danilo Petrucci za sebou o více než sekundu nechal slavnějšího krajana Valentina Rossiho a dosáhl na druhé stupně vítězů v kariéře. Oblíbenec domácích fanoušků Rossi, jenž teprve ve čtvrtek dostal od lékařů svolení ke startu po nehodě při motokrosu z minulého týdne, se musel spokojit se čtvrtou příčkou.

Abraham se celý závod pohyboval daleko za body. Po pádu Cala Crutchlowa a Daniho Pedrosy v posledním kole se posunul na šestnáctou příčku, ale na poslední bodovanou pozici ztratil téměř 12 sekund.

Průběžnému pořadí MS vládne Viňales s náskokem 26 bodů před Doviziosem, jenž poskočil z pátého místa na druhé. Čtyři body za ním je třetí Rossi.

Premiérové pódium si vyjel Guevara

Ve třídě Moto3 popáté z šesti závodů mistrovství světa nebodoval dvacátý Kornfeil. Nenavázal na jedenácté místo z Le Mans, kde ukončil čekání na první letošní body. Pro první triumf v kariéře si dojel domácí Andrea Migno z Rossiho týmu.

Jednadvacetiletý Migno porazil v italském souboji o tři roky mladšího Fabia Di Giannantonia o 37 tisícin sekundy. Na stupně vítězů se prosadil poprvé v sezoně, jeho maximem v šampionátu dosud byla dvě třetí místa z loňského roku.

Premiérové pódium si vyjel třetí Španěl Juanfran Guevara. Jeho krajan Joan Mir udržel vedení v seriálu, i když skončil až sedmý.

Kornfeil se celý závod pohyboval v závěru netypicky velké vedoucí skupiny o 24 jezdcích. Čtyři kola před koncem se posunul na osmnáctou pozici, v posledním okruhu ale klesl.

Body byly kousíček, litoval Kornfeil

Kornfeila přitom od bodového zisku dělila sotva vteřina. „Body byly kousíček, ale zároveň hrozně daleko. Mým maximem bylo, že jsem se dokázal udržet v čelní skupině, ale stálo mně obrovské úsilí. Mohlo to vypadat, že jsem byl pasivní a o nic se nepokusil. Nějaký útok na vyšší pozice byl ale bohužel nemožný. Dojet 3 sekundy za vítězem v závodě za dvacet kol je skutečně minimální ztráta, jenže dvacátá pozice v cíli je velmi špatná," prohlásil Kornfeil. Za vítězným Mignem zaostal pouze 3,053 sekundy.

V Moto2 se dočkal vítězství po osmi letech Ital Mattia Pasini. Po vyrovnaném boji se Švýcarem Thomasem Lüthim a Španělem Álexem Márquezem vyhrál pojedenácté v kariéře, ale poprvé od Grand Prix v Mugellu v roce 2009, kdy triumfoval ještě v tehdejší třídě do 250 ccm.

Úspěch Pasiniho rozradostnil natolik, že při snaze vyskočit na nejvyšší stupínek upadl. V čele šampionátu zůstal další Ital Franco Morbidelli, který po vítězství v kvalifikaci dojel čtvrtý.

Před začátkem závodů se účastníci mistrovství světa shromáždili k uctění památky Američana Nickyho Haydena. Na počest bývalého mistra světa MotoGP, který nedávno zemřel po srážce na kole s automobilem, drželi 69 sekund ticha - 69 bylo Haydenovo závodní číslo.

Velká cena Itálie, závod mistrovství světa silničních motocyklů v Mugellu:
Moto3:
1. Migno (It./KTM) 39:43,963
2. Di Giannantonio (It./Honda) -0,037
3. Guevara (Šp./KTM) -0,166
4. D. Binder (JAR/KTM) -0,362
5. Canet (Šp./Honda) -0,364
20. Kornfeil (ČR/Peugeot) -3,053.
Průběžné pořadí (po 6 z 18 závodů):
1. Mir (Šp./Honda) 108
2. Canet 74
3. Di Giannantonio 71
4. Fenati (It./Honda) 68
5. Migno 68
24. Kornfeil 5.
Moto2:
1. Pasini (It./Kalex) 39:30,974
2. Lüthi (Švýc./Kalex) -0,052
3. Á. Márquez (Šp./Kalex) -0,136
4. Morbidelli (It./Kalex) -3,643
5. Oliveira (Portug./KTM) -5,124
Průběžné pořadí (po 6 z 18 závodů):
1. Morbidelli 113
2. Lüthi 100
3. Á. Márquez 78
4. Oliveira 70
5. Bagnaia (It./Kalex) 53
MotoGP:
1. Dovizioso (It./Ducati) 41:32,126
2. M. Viňales (Šp./Yamaha) -1,281
3. Petrucci (It./Ducati) -2,334
4. Rossi (It./Yamaha) -3,685
5. Bautista (Šp./Ducati) -5,802
16. Abraham (ČR/Ducati) -42,306.
Průběžné pořadí (po 6 z 18 závodů):
1. M. Viňales 105
2. Dovizioso 79
3. Rossi 75
4. M. Márquez 68
5. Pedrosa (Šp./Honda) 68
19. Abraham 9.

Reklama

Související témata: