Hlavní obsah

Pedersen se na Markétu těšil marně, Milík nosí v hlavě semifinálový sen

Martin KézrPrávo

Trojnásobný mistr světa Dán Nicki Pedersen při čtvrtém dílu letošní plochodrážní Grand Prix chybí. Po vynucené absenci minule v Lotyšsku rušil přihlášku do Prahy až na poslední chvíli, květnové zranění krční páteře ho ale znovu nepustí na start. Místo něj tak i dnes od 18.45 h na Markétě dostane prostor jako náhradník jeho krajan Peter Kildemand.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Nicki Pedersen během Grand Prix v ploché dráze na stadiónu Markéta v Praze.

Článek

Domácí barvy na divokou kartu hájí stejně jako v předchozích třech letech Václav Milík, jehož dosavadním maximem je 15. příčka a nejvíc si zatím vyjel tři body. „Rozhodně tady chci letos udělat lepší výsledek a proč to neříct, rád bych se konečně probil mezi osm semifinalistů, na to ale bude třeba vyjet nějakých devět, deset bodů. Strach ze světových es nemám, potkávám je v polské i švédské lize, jen si nesmím pustit do hlavy důležitost závodu. Při tréninku mi dráha přišla trochu zoranější než jindy, takže to chce motocykl správně napasovat na podmínky," uvažuje český jezdec.

„Člověk se především musí oprostit i od trémy, která ho provází. Kluci, co seriál jezdí stabilně, umí zcela vypnout, mně to ještě tak nejde. Budu se ale snažit, aby mě vůbec nic nerozptýlilo a nedělal jsem chyby, na techniku se určitě vykecávat nechci," dodává Milík, podle nějž jsou závody na úrovni Grand Prix hrozně moc o startu a první zatáčce. „Na startu je důležitý posed, mít správné pružiny ve spojce a dobře nastavenou motorku a využít koleje, která vám pomůže k lepšímu odskoku," přibližuje 24letý český jezdec.

Lídr průběžného pořadí letos nezvykle vyrovnaného seriálu Polák Patryk Dudek zatím nevyhrál závod GP. „Důležitější je pro mě sbírat body z každé jízdy, abych mohl být úspěšný na úplném konci," řekl. Po úvodní čtvrtině seriálu mistrovství světa jsou mezi jezdci v celkovém pořadí minimální bodové rozestupy. Obhájce titulu a celkem čtyřnásobný světový šampión Greg Hancock je zatím až dvanáctý. „Jsem závodník a nenávidím porážky. Zatím mě ale v sezóně brzdily technické potíže, už je to však pryč a v Praze bych rád byl zase tam, kde se chci vidět pokaždé," myslí na pódium už 47letý Američan.

Největší plochodrážní hvězdy se v české metropoli představí již pojedenadvacáté za sebou. Na start se vedle nestárnoucího Hancocka objeví i loňský pražský vítěz Jason Doyle z Austrálie či jeho krajan a mistr světa z roku 2012 Chris Holder.

O čtvrté vítězství z Markéty přijel usilovat Tai Woffinden, který břevnovskému oválu kraloval nepřetržitě v letech 2013 až 2015. „Vůbec nezáleží na tom, co se tady odehrálo v minulosti. Cítím se na motorce dobře, ztrácím jen osm bodů na první pozici, takže teď je čas pořádně zaútočit," říká extravagantní Brit.

Už v roce 2009 vyhrál Grand Prix v Praze Rus Emil Sajfutdinov, jenž se do seriálu letos vrátil po delší odmlce. Hodně jsou letos silní Poláci, minule v Daugavpilsu kompletně obsadili stupně vítězů, když triumf slavil Piotr Pawlicki. „Největší favoritům seriálu to v Praze vždycky sedí a myslím, že to nebude jiné ani letos. Chtěl bych mezi ně skočit a zamíchat jim to tam," prohlašuje odhodlaně Milík.

Závod, který přiláká do hlediště přes osm tisíc diváků, budou v Břevnově provázet nadstandardní bezpečnostní opatření. Organizátoři apelují na návštěvníky, aby dorazili s časovým předstihem. Brány stadiónu budou otevřeny od 16.30 hodin a fanoušci musí počítat s tím, že prohlídka u vstupu se protáhne. Nemůžeme podcenit vůbec nic. Bezpečnost je naší největší prioritou," říká ředitel závodu Petr Ondrašík.

Připomíná vyhlášený zákaz větších příručních zavazadel. „Chápeme, že je to nepříjemné, ale jeden zapomenutý batoh pak může snadno vyvolat paniku. A mohlo by dojít k zastavení závodu," vysvětluje Ondrašík, proč není ani možnost nechat si zavazadlo v úschovně.

Účastníci Grand Prix v Praze
45 Greg Hancock (USA), 95 Bartosz Zmarzlik (Pol.), 71 Maciej Janowski (Pol.), 88 Niels-Kristian Iversen (Dán.), 85 Antonio Lindbäck (Švéd.), 89 Emil Sajfutdinov (Rus.), 777 Piotr Pawlicki (Pol.), 108 Tai Woffinden (Brit.), 23 Chris Holder (Austr.), 25 Peter Kildemand (Dán.), 69 Jason Doyle (Austr.), 66 Fredrik Lindgren (Švéd.), 692 Patryk Dudek (Pol.), 54 Martin Vaculík (SR), 16 Václav Milík (ČR), 55 Matej Žagar (Slovin.).
Jezdci jsou seřazeni podle losu.
Aktuální stav Grand Prix: 1. Dudek 38, 2. Doyle a Lindgren po 37, 4. Janowski 35, 5. Vaculík 34, 6. Pawlicki 32.

Reklama