Hlavní obsah

Veterán Rossi nepamatuje takovou tlačenici na titul v MotoGP, do Brna se vždy rád vrací

Brno

Už v pátek ráno zavrčí motocykly na Masarykově okruhu. Brněnskou Velkou cenou se světový šampionát přehoupne do druhé poloviny a zejména královská třída MotoGP slibuje veliké pokračování dosavadní bitvy o titul, vždyť čtyři nejlepší jezdci celkového pořadí jsou namačkání po devátém závodě v historicky nejnižším odstupu deseti bodů.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Ital Valentino Rossi v Brně na tiskové konferenci.

Článek

Obhájce titulu Španěl Marc Márquez má v polovině seriálu pětibodový náskok na krajana Mavericka Viňalese. Další bod ztrácí třetí Andrea Dovizioso a čtvrtá příčka patří dalšímu Italovi, osmatřicetiletému Valentinu Rossimu, který už v roce 1996 právě na Masarykově okruhu slavil své první vítězství v závodě MS

„Nepamatuji, že by někdy byla v čele celkovém pořadí takové tlačenice. Do Brna se vždycky rád vracím. Bojovnost jezdců je stejná jako tehdy při mém debutu, ale výrazně se zlepšily podmínky a závodní technika nejlepších se vyrovnala," uvědomuje si 38letý veterán Rossi. „Letní pauza byla dlouhá, dobře jsem si ale odpočinul a bude důležité, abych se vrátil do správného tempa a byl rychlý hned od prvního tréninku," uvažuje Rossi.

„Mým cílem je dostat se na stupně vítězů, což se v Brně v posledních třech letech podařilo," připomenul Rossi loňské druhé místo za Britem Crutchlowem. Předtím skončil dvakrát třetí. V Brně vyhrál sedmkrát, poslední úspěch ale slavil před osmi lety. Stupně vítězů tady musí být základním požadavkem, abych zůstal ve hře o jubilejní desátý titul," dodává nejstarší jezdec MotoGP.

Rossiho týmový kolega z tovární stáje Yamahy, 22letý Španěl Maverick Viñales měl na začátku léta sice pocit, že jeho stroj ve srovnání s konkurencí postupně ztrácí na síle, ale do Brna už přijel optimisticky naladěný. „Snad ještě nikdy nebyl šampionát na začátku srpna takhle vyrovnaný a napínavý, mě může těšit, že patřím do jeho špičky. Už ale není žádný prostor pro chyby." tvrdil.

„Cítím se dobře jak po fyzické, tak i po psychické stránce. Podobně jako v začátku sezóny, kdy jsem vyhrál první dva závody," uvedl Viňales, který na pódiové umístění čeká od květnového Mugella. „Hodně jsem během posledních týdnů cvičil, abych byl připraven jezdit úplně vpředu," dodal Španěl, jehož nejlepším výsledkem v Brně je druhé místo v závodě Moto3 v roce 2013.

Lídr šampionátu Marc Márquez se však netají cílem v Brně navýšit svůj náskok a věří, že tovární stroje Honda pro to mají dobrý předpoklad. „Každý závodní víkend se celkové pořadí na prvních místech mění, ale my udělali pro úspěch maximum. Před dvěma týdny jsme zde testovali, bylo to přínosné. Získali jsme nové poznatky k nastavení podvozku hlavně v zatáčkách. Hodně důležité bude reagovat na zdejší panující horka," poznamenal Márquez, který vyhrál v Brně naposledy před čtyřmi lety.

Také tovární stáj Ducati bude chtít v Brně útočit, proto připravuje do akce speciální kapotáž, která by měla eliminovat ztráty způsobené zákazem aerodynamických křidélek. Přesně to potřebuje Špoaněl Jorge Lorenzo, který stále hledá jistotu s předkem motorky a letošní bitva o titul se odehraje bez něj. Naopak o životní výsledek usiluje jeho italský týmový kolega. „Brno patří mezi nejnáročnější okruhy v kalendáři, nicméně pokaždé se tady jede fascinující závod. V posledních pár letech jsem tu zvlášť dobře nezajel, ale budu se snažit letos ze všech sil to změnit," prohlásil Dovizioso.

Program brněnské Velké ceny
Pátek
9.00 a 13.10 h: tréninky Moto3 (Kornfeil)
9.55 a 14.05 h: tréninky MotoGP (Abraham)
10.55 a 15.05 h: tréninky Moto2 (Hanika)
Celý den vysílá Nova Sport 1
Sobota
9.00 h: trénink Moto3
9.55 a 13.30 h: tréninky MotoGP
10.55 h: trénink Moto2
12.35 h: kvalifikace Moto3 (40 min)
14.10 a 14.35 h: kvalifikace MotoGP (vždy 15 min)
15.05 h: kvalifikace Moto2 (45 min)
16.30 h: závod Red Bull Rookies Cup (14 kol, Salač)
Celý den vysílá Nova Sport 1.
Neděle
8.40 h: warm-up Moto3
9.10 h: warm-up Moto2
9.40 h: warm-up MotoGP
11.00 h: závod Moto3 (19 kol)
12.20 h: závod Moto2 (20 kol)
14.00 h: závod MotoGP (22 kol)
Kompletní závodní program přenáší Nova Action

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Toronto - Boston 2:4

Video
Boston i díky Pastrňákovi vyhrál v Torontu a vede sérii. Slaví i Hertl
NačítámNačíst další články