Hlavní obsah

Jel jsem asi na limitu motorky, řekl Abraham. Přesto by rád v kvalifikaci ještě zrychlil

Brno

Byl z českého tria při pátečních trénincích na brněnskou Velkou cenu ČR silničních motocyklů nejlepší, ať už umístěním či ztrátou na nejlepší. Karel Abraham dojel mezi jezdci MotoGP šestnáctý, za nejrychlejším Italem Doviziosem zaostal jen půldruhé vteřiny a ze svého návratu po dvou letech na Masarykův okruh měl dobrý pocit.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Karel Abraham v tréninku na Velkou cenu České republiky.

Článek
Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Tréninky na Velkou cenu České republiky silničních motocyklů v Brně

„Myslím, že jsme udělali dost slušné práce. Ranní část se jela hodně za mokra, přesto mě překvapily docela rychlé časy na takové podmínky. Všem bylo jasné, že jakmile to odpoledne uschne, půjde to v odpoledním tréninku hodně dolů," líčil Abraham, jenž na závěr tréninku vylepšil svůj čas až na 1:57,869. „Těší mě, že jsem zase porazil Francouze Baze, který má vlastně identickou motorku. Někdo by třeba mohl říct, že šestnácté místo není kdovíco, ale jelo se mi opravdu dobře," těšilo českého jezdce.

Nicméně v boji o pozice na startovním roštu bude nutné ještě zabrat a najít prostor na zlepšení. „Trochu se bojím, že už jsem byl někde na limitu motorky. Pro kvalifikaci, která má být v sobotu na suchu, tak bude nutné ještě zapracovat na elektronice, nastavení podvozku i pérování. Za chvíli si na to s mechaniky sedneme, abychom pozici třeba ještě vylepšili," přiblížil Abraham, kterému páteční dopolední déšť nevadil, ale přece jen uvítal, když přestalo pršet. „Na vodě je těch rizikových faktorů opravdu hodně, každá chybička se vymstí," uvědomil si.

Abraham po pátku doufal, že bude v Brně schopen dosáhnout na bodované umístění, i když mu domácí trať v minulosti mnoho štěstí nepřinesla. Při dosavadních 11 brněnských startech se mezi patnáct nejlepších vešel pouze třikrát. Při svém posledním vystoupení na Masarykově okruhu před dvěma lety bojoval s bolestivě poraněnou nohou a dojel na chvostu výsledkové listiny. „Letos mám úplně jiný pocit, tak snad to vydrží až do neděle," řekl.

Cílem je bodovaná pozice

„Byl bych rád, a pořád se toho držím, kdybych zajel na body. Když se podívám na tabulku jezdců a kolik z nich je továrních, tak na desítku nárok nemám, to by mě skutečně muselo potkat velké štěstí," naznačil Abraham, který se přitom letos do Top 10 dostal už dvakrát.

Návrat ze světového šampionátu superbiků do MotoGP pro něj nic převratného neznamenal. „Chyběl jsem vlastně jen rok, takže se nic zásadního nezměnilo natolik, abych byl překvapen. Změnila se elektronika, nyní jezdíme všichni na pneumatikách Michelin. Moje ducati je ale úplně jiná než ta, kterou jsem měl před šesti roky. Daleko lepší," uvedl český jezdec.

Přiznal, že vnímá i odlišnou spolupráci se španělským týmem Pull&Bear Aspar. „Tlačí na mě, abych dělal některé věci jinak, včetně rehabilitace. Třeba odhalili, že od té vážné operace ramene nedělám správně některé pohyby. Pozměnil jsem rehabilitační prvky a snažím se srovnat tělo při jízdě. Už jsme se přesvědčili, že to může to přinést zlepšení v řádu desetinek sekundy na kolo," naznačil.

Reklama

Související témata: