Hlavní obsah

Motocyklový svět pláče pro Nieta, jeho památku uctí i v Brně

Brno

Stín tragické smrti legendy motocyklového sportu letos leží nad brněnskou Velkou cenou. Španěl Angel Nieto patřil v minulosti mezi její vítěze. Ještě na přírodním okruhu ovládl v srpnu 1971 závod třídy do 125 ccm, aby pak na konci roku slavil jeden ze svých třinácti titulů mistra světa. Také letos jeho jméno slyšíte v paddocku na každém rohu, bohužel už jen v minulém čase.

Foto: ČTK

Śpanělská motocyklová legenda Angel Nieto.

Článek

Angel Nieto na archivních záběrech

Sedmdesátiletý Nieto ve čtvrtek večer po týdnu podlehl vážným zraněním hlavy po nehodě svojí čtyřkolky, do níž na Ibize narazilo auto. V neděli před závody se bude na Masarykově okruhu k uctění jeho památky držet minuta ticha.

Mezi lety 1964 až 1986 vyhrál celkem 90 závodů, což ho v historickém žebříčku MS řadí na třetí místo za Giacoma Agostiniho (122) a Valentina Rossiho (115). Své tituly Nieto posbíral na strojích celkem pěti značek a později byl i týmovým manažerem, když Španěl Alzamora vyhrál v roce 1999 mistrovství světa stopětadvacítek, aniž vyhrál jediný závod.

Nieto byl i hlavou motocyklové dynastie, členové rodiny šli v jeho šlépějích do světa dvou kol. Syn Pablo, který rovněž závodil a nyní působí jako manažer týmu Sky Racing, po skonu svého otce cestu do Brna zrušil.

Po červencové nehodě Nieta, který byl přes penzijní věk nesmírně vitální, si ale nikdo nechtěl připustit, že bude mít tragickou dohru. „Je to pro nás všechny nesmírně bolestná ztráta. Angel Nieto zůstane v našich srdcích jako skvělý závodník i báječný člověk. Ctíme ale názor rodiny zesnulého, že šampionát musí pokračovat. I když si to třeba teď zavaleni vlnou smutku ani neumíme představit," přiznal Carmelo Ezpeleta, šéf promotérské společnosti Dorna.

Právě Ezpeleta prezentoval v Brně emotivní video zachycující momenty hvězdné kariéry Nieta, který z pověrčivosti číslici 13 nikdy ve spojitosti se svým jménem nepoužil. „Vždy pro něho platilo, že má dvanáct plus jeden mistrovský titul," připomněl Ezpeleta, když na zesnulého krajana se slzami v očích vzpomínal. „Byl to Nieto, kdo ukázal cestu dalším generacím španělských závodníků a vždy jim byl připraven pomoci radou nebo skutkem," uzavřel.

Ve startovním poli je nejpočetnější ekipa právě Španělů a každý z nich hledá způsob, jak by mohl v Brně uctít Nietovu památku. Na motorkách se jim může objevit jeho jméno a nebo ten zmíněný symbol 12+1, tak charakteristický pro zesnulou legendy.

Nieto byl dokonce v motocyklovém světě tak populární, že  jeho rodina zvažuje odložit pohřeb až na začátek září jen proto, aby na obřad do Madridu mohli dorazit všichni, kteří se pohybují kolem seriálu MS. Po Brnu totiž účastníci šampionátu musí v rychlém sledu zvládnout další závody v Rakousku a Británii.

Za vše mluví vyjádření lídra MotoGP Marka Márqueze, že Nietovu smrt pociťuje velmi osobně. „Vždy měl pro mě slova pochopení, nesmírně jsem si považoval jeho přátelství. Angel nebyl velkým mužem jen proto, co vyhrál, ale hlavně tím, jaký měl charakter," uvedl Márquez.

Připojil i čistě osobní vzpomínky. „Strávil jsem s ním za posledních osm let docela dost času a nevedli jsme jen řeči o motorkách, ale taky jsme spolu třeba koukali na fotbal. On fandil Realu Madrid, já Barceloně, takže jsme si to užívali. Je mi nesmírně smutno z toho, že už spolu nikdy nepromluvíme," líčil Márquez.

Hodně skleslý byl ze zprávy o Nietově úmrtí Valentino Rossi. „Byl jsem s Pablem právě v okamžiku, když přišla zpráva o té nehodě, protože jsme řešili záležitost našeho týmu (Rossi je spoluvlastníkem týmu Sky Racing). Znám celou Nietovu rodinu, o to je celá věc pro mě horší. Myslím, že Angelova máma někdy před týdnem oslavila sté narozeniny a je stále v dobré kondici. Držel jsem mu palce, aby ten boj zvládl. Stále jsme doufali, že to bude dobré, ale bohužel...," smutnil italský nestor šampionátu.

Reklama