Hlavní obsah

Kornfeil je zoufalý z motorky, útok na bednu slíbit nemůže

Brno

Ve čtyřiadvaceti letech je Jakub Kornfeil nejstarším jezdcem v Moto3 a také nejzkušenějším, vždyť letošní brněnské Velká cena je pro něj už 137. závodem ve světovém šampionátu. Ještě nikdy ale nzažil tak bídnou sezónu jako letos, vrásky na čele mu dělá hlavně špatná technika.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Jakub Kornfeil při tréninku kategorie Moto3 na Velkou cenu České republiky.

Článek

V čem je největší problém?

Moje motorka nezvládá rychle akcelerovat, od nějakých osmi tisíc otáček správně netáhne a soupeři se mnohem dřív dostanou na maximální rychlost. Nedoženeme to ani úpravami převodovky, na výjezdu ze zatáček drtivě ztrácím. Poctivě dřu, ale jedu jen to, na co mám.

Je pro vás hodně zničující, že jste z devíti letošních závodů bral jen jednou body za 11. místo v Le Mans?

Pro mne to je úplná tragédie. Bohužel hlavní roli hraje technika, kterou prostě moc kvalitní nemám. Už jsem v zoufalství přemýšlel, proč jsem se nedal radši třeba na atletiku. Tam si člověk pořídí tretry, a pak záleží jen na schopnostech těla. Závody motocyklů ovlivňuje víc faktorů. Loni jsem byl osmý na světě, tak mi prosím věřte, že vada není vždy jen v jezdci.

Jaké naděje si dáváte do brněnské Velké ceny?

Doma se mi vždycky dařilo, šestkrát jsem tu dojel do desítky, kéž by to platilo i letos. V Brně závodím rád, mohou být u toho i všichni moji blízcí. Nachystal jsem speciální kapotáž v českých barvách a doufám v nejlepší umístění sezóny. Potřebuji se vejít do šesté řady roštu, abych alespoň viděl na světla, ale za stávajících podmínek nemohu slibovat útok na bednu.

Nebylo z tohoto pohledu chybou přijmout angažmá v týmu Peugeot MC Saxoprint?

Takhle bych to nestavěl. Mechanici jsou skvělí, majitel stáje super, na lidi si nestěžuju. Jen ta kvalitní motorka prostě chybí. Na příští sezónu má tým už podepsanou smlouvu na stroj KTM, s ním by moje závodění mohlo vypadat úplně jinak.

Nenastal po devíti sezónách v šampionátu už vhodný čas k přestupu do vyšší třídy Moto2?

I taková možnost se objevila, já bych ale nerad odcházel po neúspěšné sezóně. Dostávám i z Moto3 různé nabídky, dokonce se ozval tým, který má k dispozici elitní hondu. Do začátku září chci mít jasno, za koho a s čím pojedu příští rok. Zatímco donedávna byli v kurzu spíš mladí borci, teď je zájem spíš o ty, co už mají něco za sebou. To mně snad nahrává.

Reklama