Hlavní obsah

Bláznivá Kornfeilova kvalifikace: Do závodu půjde až z osmé řady

Martin KézrPrávo
Aktualizováno

Pekelná smůla se při brněnské Velké ceně nalepila na Jakuba Kornfeila. V kvalifikaci Moto3 se přimotal do pádu dřív, než stačil vůbec zapsat nějaký čas. Opravu nepojízdného motocyklu pak stihli jeho mechanici až těsně před vypršením limitu. Český jezdec tak stihl objet Masarykův okruh v měřeném režimu naostro pouze jednou a byl z toho 24. čas (2:10,168).

Foto: Sport.cz

Český motocyklista Jakub Kornfeil si Velkou cenu České republiky nechal udělat kapotáž v českých barvách.

Článek

Do nedělního závodu tak český jezdec odstartuje z osmé řady startovního roštu. „Nejsem tam, kde bych si přál být, ale na vině jsou objektivní okolnosti," postekl si Kornfeil. Hned v sedmé minutě kvalifikace, kdy jel teprve své první měřené kolo, měl kolizi v zatáčce číslo 14 s Rodrigem.

„Byla to pro mě asi nejbláznivější kvalifikace za těch devět let, co jezdím šampionát. Chtěl jsem hned to první kolo hodně napálit, jenže Rodrigo sletěl těsně přede mnou, a jak mě potom trefila ta jeho padající motorka, letěl jsem přes řídítka v několika kotrmelcích," líčil Kornfeil, jenž cítil hodně potlučená záda. „Jak jsem vstal, viděl jsem hvězdičky, ale bylo mi jasné, že se musím snažit dostat motorku do depa, aby ji kluci zkusili zprovoznit a já mohl zajet vůbec nějaký čas," přiblížil český jezdec.

Příběh dvacetiletého Argentince měl happyend, protože se po bleskové zdravotní prohlídce ještě vrátil na trať a na poslední chvíli dokonce vyjel premiérové pole position. O čtyři roky starší český jezdec dotlačil svůj poškozený motocykl do depa a musel doufat, že mechanici stihnou opravu. Zvládli to skutečně na poslední chvíli, Kornfeil se pak časem přiblížil k výsledku ze sobotního ranního tréninku, ale sen o kvalifikačním umístění v první patnáctce zůstal hodně vzdálený.

Abraham až sedmnáctý

„V boxech vládla dost panika, mechanici na motorce vyšívali skoro půlhodiny, ale do stoprocentního stavu ji nedostali. Řízení šlo trochu šejdrem, poškozená byla i přední brzda. Alespoň jedno ostré kolo jsem nějakým zázrakem objel, ale jsem dost nasr... Jak to když Rodrigův tým dokázal motorku spravit tak, že stihl vyjet pole position, tak u nás se to nepovedlo," říkal hodně smutně Kornfeil.

V kvalifikaci MotoGP zajel Karel Abraham svůj nejlepší čas kariéry na Masarykově okruhu (1:56,786), ale stačilo to jen na 17. místo a v neděli tak domácí závodník vyrazí ze šesté řady roštu. Pole position si letos už počtvrté vyjel lídr šampionátu Marc Márquez, ale hned vedle něj bude na startu stát 38letý italský Rossi, jenž může v neděli usilovat o rekordní osmý triumf na brněnské trati.

„Měli jsme dobré poznatky k nastavení podvozku už z červencového testování v Brně, tady jsme pečlivě na motorce pracovali a těší mě, že se to promítlo do kvalifikačního výsledku," vykládal Márquez. „Jsem spokojený hlavně s časem, nikdy jsem nejel v Brně rychleji. Možná bych byl raději, kdyby umístění bylo o pár příček lepší, přesto je to slušná pozice, abych v neděli bojoval o body," uvažoval Abraham.

Karel Hanika, jenž jede premiérové v Moto2 na divokou kartu, byl v kvalifikaci poslední. „Pracujeme na nastavení úplně od nuly a hodně se s motorkou předloňské modifikace učím, takže bych odstup něco málo přes dvě vteřiny na prvního viděl ještě pozitivně," tvrdil český jezdec. Pole position si v extrémně vyrovnaném souboji, při němž se čtyři nejlepší srovnali do 75 tisícin vteřiny, zajistil Ital Mattia Pasini, který na ně čekal deset let.

Grand Prix motocyklů v Brně - sobotní kvalifikace
Moto3
1. Rodrigo (Argentina, KTM) 2:08,571
2. Fenati (Itálie, Honda) +0,150
3. Guevara (Španělsko, KTM) +0,303
4. Mir (Španělsko, Honda) +0,396
5. Bulega (Itálie, KTM) +0,400
6. Bendsneyder (Nizozemsko, KTM) +0,420
...24. Kornfeil (ČR, Peugeot) +1,597
MotoGP
1. M. Márquez (Španělsko, Honda) 1:54,981
2. Rossi (Itálie, Yamaha) +0,092
3. Pedrosa (Španělsko, Honda) +0,138
4. Dovizioso (Itálie, Ducati) +0,460
5. Crutchlow (Velká Británie, Honda) +0,508
6. Lorenzo (Španělsko, Ducati) +0,571
...17. Abraham (ČR, Ducati) +1,805
Moto2
1. Pasini (Itálie, Kalex) 2:02,611
2. Oliveira(Portugalsko, KTM) +0,032
3. Morbidelli (Itálie, Kalex) +0,050
4. Bagnaia (Itálie, Kalex) +0,075
5. Navarro (Španělsko, Kalex) +0,131
6. A. Márquez (Španělsko, Kalex) +0,324
...32. Hanika (ČR/Kalex)+-2,251

Reklama