Hlavní obsah

Vzrušení diváků Márquez nesdílí, ale věří, že pole position má i díky červencovému testu v Brně

Brno

Vyhrál minulý závod na německém Sachsenringu a tím se letos poprvé dostal do vedení v šampionátu MotoGP. V Brně, kde zvítězil naposledy před čtyřmi lety, si chce Marc Márquez pozici lídra upevnit. Ideální by to pro něj bylo nedělním triumfem a první krok udělal, když si v kvalifikaci zajistil pole position pro závod královské třídy.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Vítěz kvalifikace v kategorii MotoGP Marc Márquez ze Španělska.

Článek

Márquez je přesvědčen, že na Masarykově okruhu může letos hodně vytěžit z dvoudenního testování, které tady v červenci Honda absolvovala jako jediný tovární tým. „Samozřejmě, že to pro nás je cenná pomoc. Brno je trať, na které jsme měli vždycky problémy a dá se trefit spousta stop, ale jsem přesvědčen, že právě během letního testu jsme našli dobré nastavení pro výjezd ze zatáček," uvažoval Márquez.

„Teď jsme od pátku na motorce trpělivě pracovali, posbírali i data na mokro. Použili jsme novou kapotáž, i to určitě prospělo. Hlavně se neustále zlepšovaly vlastnosti našeho motocyklu a pozitivně se to promítlo do výsledku tréninků a hlavně kvalifikace," líčil Márquez, podle nějž se povedlo vychytat i přilnavost gum.

Pocit z kvalifikace měl tak stejně dobrý jako z červencového testu. Dobře ale ví, že závod nebude o tom zvládnout jedno rychlé kolo, ale udržet se vpředu až do toho třicátého. „Bude důležité jet stabilně rychle. Továrna Honda teď hodně tlačí na to, abychom měli skvěle připravený stroj do rozhodujících bitev o titul. Je znát, jak moc stojí o úspěch," přiblížil Márquez.

Crutchlow musel do nemocnice

Extrémní vyrovnanost špičky MotoGP, vždyť ještě čtvrtý Ital Rossi na něj ztrácí v celkovém pořadí před brněnským závodem jen deset bodů, označíl za vzrušující záležitost jen pro diváky. „Já bych ale bych preferoval být v podobné situaci jako loni – mít větší náskok a méně soupeřů," usmál se Márquez, podle nějž rozdíly mezi elitou téměř smazalo povinné nasazení shodné elektroniky.

„Letos má každý závod jiný příběh a může se stát cokoli, ale je důležité, že já se cítím správně nachystaný," říká Márquez, jenž působí v Brně skutečně velmi svěže. „Během nezvykle dlouhé letní přestávky jsme měli i dost času na relax, bylo potřeba nabrat kondici i psychickou sílu. Druhá polovina šampionátu bude strhující, při současné vyrovnanosti špičky je těžké být vždycky vpředu, ale věřím, že se v Brně nadechneme a vydržíme až do listopadové Valencie," uvažoval po zisku své čtvrté letošní pole position.

Márquezův velký soupeř Rossi stojí s ním v první řadě roštu, stejně jako týmový kolega Pedrosa. Itala Doviziosa najdeme ve druhé a Viňalesovi, ztrácejícímu celkově na lídra jen pět bodů, patří třetí řada. Loňský brněnský vítěz Crutchlow musel po tréninku do nemocnice, protože po tréninkovém pádu měl podezření na zlomeninu žebra. Rentgen to ale vyloučil a Brit tak přece jen bude stát ve druhé řadě vedle Doviziosa.

Reklama

Související témata: