Hlavní obsah

Márquezovi vyšel tah s výměnou motorky. Brněnský triumf věnoval s pohledem do nebe Nietovi

Brno

Za odvážnou strategii zaslouží aboslutorium. Díky tomu také Marc Márquez vyhrál v Brně po čtyřech letech. Závod MotoGP startoval ještě na mokru, ale trať rychle osychala a byl to pro právě španělský obhájce titulu, kdo mazaně jako první vyměnil stroj a pak ujel úplně všem.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Vítěz kategorie MotoGP Marc Márquez ze Španělska.

Článek

Geniálním tahem si Márquez upevnil pozici lídra šampionátu. „Naštěstí jsem brzy pochopil, že bude nutné upravit taktiku a rychle vyměnit pneumatiky," mínil 24letý Španěl, podle nějž nedělní počasí v Brně hrálo s jezdci zvláštní loterii. „Klima byla hodně nestálé, dráha byla chvíli mokrá, pak rychle suché. Šlo i o to, kdo si nejlépe rozdá karty. Přesednutí už po druhém kole na motorku s hladkým obutím se ukázalo jako prozíravé, nakonec jsme správně vychytali i přilnavost gum," řekl z pole position jedoucí Španěl.

„Ostatní vyměnili motorku později, což mi umožnilo získat náskok přes dvacet sekund a pak už to byla úplně jiná jízda. Stačilo jen kontrolovat situaci. Brněnských pětadvacet bodů může při současné vyrovnané konkurenci hrát důležitou roli," dodal obhájce titulu.

Zopakoval i své přesvědčení, že se povedlo vytěžit i maximum z dvoudenního testování, které na Masarykově okruhu v červenci Honda absolvovala jako jediný tovární tým. „Samozřejmě to byla cenná pomoc. Brno je trať, na které jsme měli v posledních letech dost potíže, protože se dá jet spousta stop, ale já byl přesvědčen, že už během letního testu jsme našli dobré nastavení pro výjezd ze zatáček," líčil Španěl, jenž ocenil i použití nové kapotáže při Velké ceně.

„Dokázal jsem jet stabilně rychle, to byl základ. Honda teď hodně tlačí na to, abychom měli skvěle připravený stroj do rozhodujících bitev o titul," mínil Márquez, jenž má nyní v celkovém pořadí čtrnáct bodů náskok na krajana Viňalese. „Důležité je být správně nachystaný. Při současné vyrovnanosti špičky je těžké být vždycky vpředu, ale namlsal jsem se už minule vítězství na Sachsenringu, teď po pauze jsem v Brně zase nabral dech a snad s ním vydržím s dechem až do listopadové Valencie," uvažoval.

Brněnské stupně vítězů po MotoGP patřily výhradně Španělům a všichni tři pak z nich společným pohledem do nebe vzdali hold tragicky zesnulému krajanovi Angelu Nietovi. „Měli jsme společné přání, věnovat tu chvíli našemu velkému vzoru a jeho zarmoucené rodině. Já to řeknu na rovinu, vyhrál jsem pro Angela, to vítězství patří jemu," řekl Márquez.

„V srdcích a myšlenkách bude s námi pořád," líčil Márquez, jenž hodně emotivně prožíval i předzávodní minutu ticha, která byla uctěním památky třináctinásobného mistra světa. Všichni jezdci, mechanici i šéfové týmů se bez ohledu na drobné mrholení shromáždili v prostoru cílové rovinky u nápisu Gracias Maestro a veliké Nietovy fotografie.

Reklama

Související témata: