Hlavní obsah

Zlaté přilbě neškodí žádná kolize, do Pardubic přijedou esa. Čekání na českého vítěze chce utnout Milík

Pardubice

Pět vítězů pardubické Zlaté přilby z minulosti a celkem jedenáct jezdců, kteří se letos svezli v Grand Prix včetně české jedničky Václava Milíka, by se mělo objevit 1. října od 12.30 h na svítkovském oválu při 69. ročníku tradičního plochodrážního závodu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český jezdec Václav Milík.

Článek

„Konečně se nám tam letos nenacpal žádný kolizní závod v Polsku, takže na rozdíl od minulých let je startovní listina už prakticky hotová a je plná hvězd. Většinu z 36 jezdců, kteří se vejdou do závodu, máme i potvrzených," líčí manažer Evžen Erban.

Kvintet, který už má doma téměř dvoukilovou trofej nevyčíslitelné hodnoty, tvoří Švéd Jonsson (2007), Dán Andersen (2008), Polák Holta (2009 a 2011), Chorvat Pavlič (2015) a Rus Sajfutdinov (2016). „Okruh favoritů je ale daleko širší," naznačuje Erban.

„Australan Batchelor nebo Polák Dudek už u nás v minulosti taky sahali po prvenství. Šest let po triumfu v juniorské Zlaté stuze se vrátí do Pardubic Brit Woffinden, ověnčen za tu dobu dvěma světovými tituly. Navíc věřím, že na dobré cestě je i start Australana Doylea, aktuálního lídra Grand Prix," přibližuje Erban, kterého mrzí jen to, že kvůli zranění museli předčasně ukončit sezóny nestoři ploché dráhy Pedersen z Dánska a Hancock z USA.

Doslova křest ohněm čeká českou sedmičku. „Milíkovi bych chtěl věřit na finále, už bychom v něm potřebovali vidět českého jezdce" připomíná Erban největší domácí trumf. Vedle něj nastoupí i Franc, Krčmář, Kůs, Mikel, Smetana a Štichauer. Posledním Čechem, který dokázal závod vyhrát, byl v roce 1996 Tomáš Topinka.

Letos bude v tomto ohledu upřena velká pozornost na čtyřiadvacetiletého Milíka, jenž prožívá výbornou sezonu a zazářil při domácí Grand Prix překvapivou třetí příčkou. „Jsem hrozně rád, že se můžu objevit na Zlaté přilbě, protože se mi to předchozí roky krylo s povinnostmi v polské lize. Poslední dobou se mi docela daří, ale je zřejmé, že ta letošní konkurence bude v Pardubicích obrovská. Určitě bych však jako český zástupce chtěl dát tu Zlatou přilbu po tak dlouhé době na hlavu," připomněl Milík 21 let dlouhé čekání.

Program pardubického plochodrážního víkendu zahájí už v pátek 29. září finále mistrovství světa jezdců do 21 let, kde budou české barvy hájit Krčmář s Mikelem a obhájce titulu Australan Fricke se pak sveze také na Zlaté přilbě. V sobotu přijde na řadu Zlatá stuha juniorů a na Zlatou přilbu tradičně naváže pondělní Memoriál Luboše Tomíčka, který se jezdí na pražské Markétě.

Reklama