Hlavní obsah

Famózní Milík! Česko se po 21 letech dočkalo triumfu na Zlaté přilbě

Martin KézrSport.czPrávo
Aktualizováno

Velký sen pardubických pořadatelů se splnil. Česko má po 21 letech vítěze plochodrážní Zlaté přilby. Václav Milík po skvělém startu ovládl finálovou jízdu na šest kol, během nichž odrazil všechny ataky v Norsku narozeného polského jezdce Rune Holty, který si myslel na svítkovském oválu na třetí triumf.

Foto: David Taneček, ČTK

Zlatá přilba v českých rukou! Zleva pardubický klenotník Pavel Lejhanec a vítěz závodu Václav Milík.

Článek
Fotogalerie

Naposledy z českých plošinářů triumfoval při Zlaté přilbě v roce 1996 Tomáš Topinka. Milík letos patřil mezi favority a zvládl skvěle už těžkou semifinálovou skupinu, kde mj. vyřadil loňského vítěze Rusa Sajfutdinova. Ve finále pak proti sobě měl český jezdec vedle vítěze z let 2009 a 2011 Holty i dva elitní závodníky z Grand Prix, Poláka Janowského a Slovince Žagara. Navíc tam byli také dva nebojácní mladíci, loňský mistr světa do 21 let Australan Fricke a veliké překvapení letošní závodu Rus Čugunov.

Milík ale vše vyřešil parádním startem a k radosti více než třinácti tisíc diváků nikoho do vedení nepustil „Fakt mi to jelo skvěle. Dal jsem nastavení, které funguje. Šest kol byla fakt fuška, ale stála za to," usmíval se Milík žijící v Bernardově nedaleko Pardubic. „Zlatou přilbu mají doma jen legendy, teď se k nim skromně přiřadím. Zní mi to úplně nádherně," dodával.

„Věděl jsem, jak dlouho se na českého vítěze čekalo a mně všechno klaplo, i když startovní pole bylo opravdu hodně nabité. Kdo získal v poslední době Zlatou přilbu, byl nebo stále je i hodně vysoko v Grand Prix. Svědčí to o tom, že tento pardubický závod vyhrávají jen ti nejlepší, asi už taky patřím mezi ně," vykládal v euforii Milík.

Krčmář skončil v malém finále čtvrtý

„Počasí vyšlo perfektně, dráha byla super připravená a divácká kulisa úžasná. Ani jsem zvláštní tlak nepociťoval, protože jsem si na všechna očekávání tak nějak zvykl. Bral jsem i Zlatou přilbu jako normální závod, jak jsem teď v poslední době, kdy se mi docela daří, zvyklý jezdit. Říkal jsem si, že jak to má dopadnout, tak to také dopadne," tvrdil Milík, který dokázal být soustředěný a nenechal se rozptylovat. „Mám kolem sebe dobrý tým, který mi za celý závod nepustil nikoho k tělu," uvažoval vítěz.

Z osmi českých jezdců ve startovní listině jich polovina vypadla hned v kvalifikační části, Josef Franc a Ondřej Smetana pak skončili ve čtvrtfinálových skupinách. Mezi dvanáctku semifinalistů se nakonec z domácích plošinářů dostal vedle Milíka ještě vítěz sobotní Zlaté stuhy juniorů Eduard Krčmář, jenž pak skončil čtvrtý v malém finále. „Pro mě je to maximum z pardubické Zlaté přilby. I když jsem jel třetí závod během tří dnů, kondičně to bylo v pohodě. Jen mě v tom semifinále trochu pozlobila spojka, potřeboval jsem, aby mě to hodilo od startu víc dopředu," vykládal Krčmář.

Už v pondělí od 19.00 hodin se na pražské Markétě jede tradiční odveta v podobě Tomíčkova memoriálu, kde se z elity pardubického závodu určitě objeví vedle Milíka i Čugunov, Jonsson či Krčmář. Možná také Australan Fricke, navíc pak třeba i letošní účastník Grand Prix Dán Kildemand.

69. Zlatá přilba - plochá dráha v Pardubicích
1. Milík (ČR)
2. Holta (Polsko)
3. Fricke (Austrálie)
4. Čugunov (Rusko)
5. Žagar (Slovinsko)
6. Janowski (Polsko)
7. Jonsson (Švédsko
8. Sajfutdinov (Rusko)
9. Lindbäck (Švédsko)
10. Krčmář (ČR)

Reklama

Související témata: