Hlavní obsah

Pešek nebere domácí trať jako výhodu

Martin KézrPrávo

Ze sedmi českých jezdců, kteří se představí příští neděli na Masarykově okruhu v 11. závodě MS silničních motocyklů, je největším trumfem Lukáš Pešek. Už třikrát se v této sezóně prosadil na stupně vítězů třídy do 125 ccm a s podobným cílem jde na start i v Brně. Dokonalou znalost okruhu ale nepovažuje za výhodu.

Foto: www.lukaspesek.com

Lukáš Pešek na archivním snímku

Článek

"Špičkoví závodníci znají dobře všechny tratě šampionátu. Poslepu je dokáží popsat a všude umí zajet rychle. Navíc i já od loňského startu jel v Brně jen jednou při krátkém testování," říká šestý muž průběžného pořadí nejslabší třídy, jehož letošní vystoupení na Masarykově okruhu provázejí velká očekávání.

"Všichni čekají, že doma konečně přijde vítězství, po němž toužím od začátku roku, ale už se moc nemluví o tom, že jsem v Brně při MS třikrát upadl a do cíle dojel pouze v roce 2003, tehdy s dvěstěpadesátkou. Žádné trauma z toho, co bylo, ale nemám a s minulostí jsem vyrovnán. Dopředu těžko odhadovat vyhlídky, rozhodně bych se chtěl dostat na pódium," tvrdí Pešek a těší se doma na výraznější podporu fanoušků: "Zvýšený tlak na psychiku nebo větší napětí kvůli tomu ale necítím."

Řádil na vodě

Měsíční pauzu v šampionátu, která předcházela brněnskému závodu, Pešek využil hlavně ke zlepšení kondice. "Chodil jsem denně cvičit, musel jsem se ale doma také starat o nemocného psa." Vyšel mu i čas, aby se v Brandýse povozil na vodním skútru. "S jízdou na motorce to nemělo moc společného, na hladině Labe se mi zdál skútr děsně vratký. Ze začátku mé snažení provázelo tolik pádů, že šlo spíš o potápění."

Vyzkoušet si jízdu v mořských vlnách ho ani neláká. "Moře zrovna nemusím, to raději na golf. Nedávno jsem byl hrát na Štiříně. Jsem ale golfista začátečník, mám handicap 54. Odpaliště mám sice kousek od domu, jenže se tam dostanu sotva dvakrát za měsíc, času je málo," říká dvacetiletý člen továrního týmu Derbi, jenž se ve čtvrtek vydal podpořil o šest let mladšího bratra Karla na motocyklové závody do Rijeky, do Brna se pak vydá ve středu.

Abraham chce body, Smrž do desítky

Další stálý účastník MS v nejslabší kubatuře Karel Abraham by právě v Brně rád poprvé v životě bodoval. "Doufám, že se mi tam konečně podaří zajet. Do patnáctky by to snad mohlo vyjít," tvrdí šestnáctiletý jezdec. Jeho vrstevníci Michal Šembera a Michal Prášek jedou ve stopětadvacítkách na divokou kartu s přáním kvalifikovat se do závodu.

V kategorii do 250 ccm by Jakub Smrž rád ukázal, že dokáže pravidelně jezdit v první desítce. "Nedávám si konrétní cíl nějakého umístění, ale chci patřit mezi nejlepší," tvrdí momentálně 13. jezdec šampionátu. Ve stejné kubatuře se představí i Michal Filla s Jiřím Mayerem.

Příslib kvalitních výsledků domácích jezdců může přilákat největší návštěvu na motocyklové MS v historii okruhu. "Když bude hezky, věřím, že během závodního víkendu překročíme i loňský rekord 120 tisíc lidí," soudí výkonná ředitelka Automotodromu Brno Ivana Ulmanová.

Reklama

Související témata: