Hlavní obsah

Zemřel legendární jezdec, český průkopník a zároveň poslední vítěz bitvy na závodišti

Praha

Dojel svůj poslední pomyslný ovál. Jeden z nejslavnějších českých plochodrážníků Antonín Kasper starší zemřel v neděli ve věku 85 let. Informaci přinesl web speedwaya-z.cz a další motoristické zdroje.

Foto: archiv

Antonín Kasper

Článek
Fotogalerie

Kasper se stal legendou české ploché dráhy. A to hned z několika důvodů. V roce 1963 vyhrál patnáctou Zlatou přilbu, která se tehdy naposledy jela na travnaté dráze pardubického dostihového závodiště. Jeho triumfu aplaudovaly desetitisíce fanoušků.

Byl součástí týmu, který na MS ve stejném roce dokázal v bitvě gigantů získat druhou pozici, když ve Vídni skončil za Švédy (s Fundinem) a před Brity (s Briggsem) i Poláky. Antonín Kasper tehdy byl nejlepším z celého družstva, získal deset bodů, Stanislav Kubíček přidal sedm a po pěti bodech získali Miroslav Šmíd a Luboš Tomíček starší. Už o tři roky dříve byl Kasper také jako lídr u toho, kdy česká sestava brala třetí místo na MS v Göteborgu za vítězným domácím týmem a druhými Brity.

Další zápis do historie? V kariéře se stal vůbec prvním českým profesionálem v britské lize. Později trénoval. Středočeské Mšeno nasměroval k extraligovým titulům.

V posledních měsících už se poblíž plochodrážního dění neobjevoval. Jeho manželka Jana před pár dny převzala na srazu motoristických veteránů ocenění k jeho nedávným kulatinám.

Jeho syn Antonín byl pokračovatelem rodové plochodrážní tradice, také on vyhrál Zlatou přilbu (v roce 1991, ovšem už na oválu ve Svítkově), v roce 2006 ve věku 43 let ovšem podlehl rakovině.

Reklama