Hlavní obsah

Rea si dojel v Brně pro 60. triumf v MS superbiků, Ježkovi se nevedlo

Aktualizováno

První jízdu v závodu mistrovství světa superbiků v Brně vyhrál lídr průběžného pořadí Brit Jonathan Rea na kawasaki a připsal si rekordní 60. vítězství v seriálu. Druhý skončil se ztrátou přes pět sekund Ital Marco Melandri na ducati, který v dosud posledním závodu superbiků na Masarykově okruhu před šesti lety zvítězil v obou jízdách. Jediný český zástupce v šampionátu Ondřej Ježek skončil na předposledním sedmnáctém místě.

Foto: Paulíček Marek/mpafoto.com, ČTK

Českému jezdci Ondřeji Ježkovi (37) se tentokrát příliš nevedlo.

Článek

Problémy s motocyklem, které Ježka provázejí od začátku sezóny, jej neopustily ani na domácí trati. "Snažil jsem se jet ve skupince za Torresem. Bohužel jsem ho nemohl předjet. Na rovince hrozně rychle ztrácím. Na stadiónu na brzdách jsem v technice neměl problém, na kopcovité trati jsem však hodně ztrácel. Upřímně nevím, co s tím pro zítřek uděláme. Jsem z toho zklamaný," řekl Ježek.

Trojnásobný mistr světa Rea potvrdil svou letošní suverenitu a připsal si v této sezóně šestou výhru ze třinácti jízd. Šedesátým vítězstvím v kariéře předstihl krajana Carla Fogartyho.

První jízda superbiků startovala třikrát. Nejprve byl závod po třech kolech z bezpečnostních důvodů přerušen, neboť na stejném místě v zatáčce před vjezdem na stadión měli problémy nejdříve Španěl Jordi Torres a v dalším kole Ital Michael Rinaldi.

Druhý pokus o start skončil kvůli problémům Rinaldiho se strojem hned po zahřívacím kole. Po třetím startu Rea nejlépe odjel a svůj náskok před soupeři postupně zvyšoval. V úvodu se držel na druhém místě nejrychlejší jezdec z dopoledního superpole Brit Tom Sykes, ale po čtyřech okruzích ho předstihl Melandri.

"Tři starty byly nepříjemné, protože naše motorka má co dělat, aby vydržel benzin na celý závod. Tím, že nám přidali ještě kolo, tak jsem měl trochu strach, zda benzin vydrží," dodal Ježek.

V neděli od 13:00 je na programu druhá jízda MS superbiků.

Závod mistrovství světa superbiků v Brně:
První jízda:
1. Rea (Brit./Kawasaki) 32:08,759,
2. Melandri (It./Ducati) -5,381,
3. Sykes (Brit./Kawasaki) -7,336,
4. Van der Mark (Niz./Yamaha) -11,893
5. Lowes (Brit./Yamaha) -13,145,
6. Laverty (Ir./Aprilia) -14,210,
...17. Ježek (ČR/Yamaha) -53,662.
Průběžné pořadí MS (po 13 z 26 jízd):
1. Rea 270,
2. Davies (Brit./Ducati) 189,
3. Sykes 179,
4. Van der Mark 176,
5. Melandri 156,
6. Lowes 129,
...24. Ježek 2.

Reklama