Hlavní obsah

Pekař vládne Octavia Cupu. V Mostě kraloval na vodě i na suchu

Most

Jezdec Tomáš Pekař vede znovu seriál Octavia Cupu. O víkendu v Mostě vyhrál oba závody. Už v kvalifikaci se ale jezdci museli vyrovnat s hodně mokrou tratí. „Kvalifikace byla loterie. Podmínky se měnily, protože dráha byla ze začátku plná vody a pak osychala. Já jsem byl na čtvrtém místě, ale poslední měřené kolo se mi povedlo a poskočil jsem do čela,“ liboval si spokojený vítěz kvalifikace Tomáš Pekař.

Foto: Sport.cz

Jezdec Tomáš Pekař vede znovu seriál Octavia Cupu. V Mostě vyhrál oba závody.

Článek

Před startem úvodního závodu se znovu spustil silný déšť, na trati se tvořily kaluže, takže o půl hodiny odložený start se odehrál za safety carem, který po dvou okruzích trať opustil. Nejlepší startovní pozici měl Tomáš Pekař, který po letmém startu udržel první místo a po celý závod si kontroloval pozici, viditelně se snažil na mokru neudělat zásadní chybu. „Těch zrádných a nebezpečných míst bylo na dráze hodně. Obrubníky neskutečně klouzaly, takže jsem se hlavně zaměřil na to, abych si hned na začátku vytvořil náskok a poté si udržel koncentraci a neudělal chybu," popsal sobotní závod jeho vítěz Tomáš Pekař.

Bitva se rozhořela o druhou pozici mezi lídrem celkového pořadí Petrem Fulínem jr. a Michalem Matějovským. Rozdíly mezi touto dvojicí byly jako na houpačce a někdy se Fulín jr. vzdálil, jindy se mu Matějovský přiblížil téměř na nárazník. V poslední zatáčce posledního kola úspěšně zaútočil Matějovský.

„Celý závod jsem měl takový vyčkávací a opatrný. Start byl hodně zamlžený a z auta nešlo moc vidět, takže jsem se s pomocí Petra a jeho brzdových světel snažil zjistit, kde přibližně brzdit. V průběhu závodu jsem si všiml, že Petr do poslední zatáčky najíždí hodně na vnitřku, tak jsem si najel na vnější stranu, dostal se na jeho úroveň a bylo to. Na výjezdu ze zatáčky už jsem byl druhý," popsal svůj útok spokojený Michal Matějovský.

Fulín skončil po kolizi

Vzhledem k obrácenému pořadí na roštu druhého závodu se na základě losu ocitl na pole-position nedělního závodu Petr Čížek po boku Václava Brejly. Naopak vítěz sobotního závodu Tomáš Pekař startoval z osmé pozice. Počasí jezdcům tentokrát přálo a startovalo se za sucha. Hned v první zatáčce došlo ke kolizi Petrů Fulína a Čížka. Závod pro oba skončil. Na čelo závodu se dostal Václav Brejla a po letité přestávce si užíval jízdy v čele startovního pole. Brzy jej však předjeli Michal Matějovský a Tomáš Pekař.

„Kolizi v první zatáčce jsem se vyhnul jen o pár centimetrů, jinak bych tam skončil i já. Pochopitelně Tomáš je rychlostně někde jinde, to bych musel ještě hodně testovat, ale tento víkend mě určitě přesvědčil o tom, že chci startovat na dalších závodech," říkal v cíli bronzový Václav Brejla. Vedení neudržel ani Matějovský. Po soubojích s Pekařem nakonec skončil druhý a Pekař slavil nejen dvojnásobný triumf na mosteckém okruhu, ale znovu se ujal průběžného vedení v seriálu před posledním dvojzávodem závodem 13. října na Nürburgringu.

„Michal jel takovou tu ideální stopu a já jsem malinko zkoušel zatáčky víc nadjíždět, abych mohl dřív přidat plyn a býl rychlejší na rovinkách. To se mi párkrát skoro povedlo a vznikly z toho krásné souboje. Na druhou stranu jsem nechtěl příliš riskovat, abychom do sebe nenabourali. Nakonec se mi povedlo ho předjet a vyhrát, takže celý víkend jsem si nesmírně užil," konstatoval Tomáš Pekař.

Octavia Cup
Výsledky - I. závod:
1. Pekař
2. Matějovský
3. Fulín jr.
4 Karklys
5. Korený
Výsledky - II. závod:
1. Pekař
2. Matějovský
3. Brejla
4. Korený
5. Bareš
Průběžné pořadí:
1. Pekař 201 b.
2. Fulín jr. 183
3. Matějovský 136
4. Karklys 124
5. Korený 101

Reklama

  Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) Velká cena Číny - kvalifikace Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) konec
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
  Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) Velká cena Číny - sprint Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) konec
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
  Velká cena Číny zítra 09 : 00
20240421T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny
Velká cena Číny
Velká cena Číny