Hlavní obsah

Světového šampiona ve formuli 1 láká zápis do historie. Zvládne poslední krok?

Indianapolis/Praha

Když vyhraje, bude to podle Fernanda Alonsa jeho nejdůležitější vítězství v kariéře. Důvod? Výhra slavného závodu Indy 500 by mu totiž přinesla zisk Trojkoruny motorsportu, po které dvojnásobný světový šampion ve formuli 1 tolik touží. Ale úvodní tréninky zatím neprobíhají podle jeho představ, v jednom z nich dokonce havaroval.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Alonsova havárie při tréninku v IndianapolisVideo: sntv

 
Článek

Slavný závod, čtyřiadvacetihodinovku v Le Mans vyhrál Fernando Alonso loni, Velkou cenu Monaka ovládl v letech 2006 a 2007. Teď už mu jen chybí zvítězit v Indy 500 a získá další cennou trofej. Když se mu to za necelých čtrnáct dní podaří, stane se teprve druhým jezdcem v historii, který bude majitelem Trojkoruny motorsportu. Zatím se to povedlo pouze legendárnímu Grahamu Hillovi.

„Může to být nejdůležitější vítězství mé kariéry,“ uvedl Alonso na webu racer.com. "Trojkoruna motorsportu je velmi blízko. Zbývá jen jeden závod. Formule 1 byla dlouhou dobu v mé kariéře tím nejdůležitějším, pak jsem si ale uvědomil, že bych toho mohl dosáhnout ještě víc a pokusit se vyhrát v dalších ikonických závodech,“ vysvětloval.

Foto: Sport.cz

Fernando Alonso trénuje na Indy 500.

„Pokud vyhraju Indy 500, zapíšu se do historie, a to mě láká,“ přiznal sedmatřicetiletý Španěl, který si zároveň uvědomuje, jak těžký závod ho čeká. „Indy 500 je největší závod na světě, pokud jde o adrenalin, emoce, atmosféru. Vidět tři sta tisíc diváků, jak fandí na ovále třiatřiceti jezdcům, kteří závodí na pět set mil tou nejvyšší rychlostí, je něco ojedinělého,“ prohlásil.

„Je to pět set mil, dlouhý závod. Jedete sice jen doleva, ale je to fyzicky náročné. Pravděpodobně více než to, co vyžaduje závod formule 1. Myslím, že mé zkušenosti z předloňského roku mi pomohou,“ dodal Alonso, který tehdy vedl, avšak o vítězství ho připravily problémy s motorem.

Nyní už dvojnásobný šampion ve formuli 1 trénuje na okruhu v Indianapolis, avšak zatím není zcela spokojený. Během úvodního tréninku nezajížděl nejlepší časy a v tom dalším tvrdě havaroval. „Chyba z mé strany,“ uznal. „Podcenil jsem přilnavost v zatáčce. Mrzí mě, že teď bude mít tým hodně práce,“ uzavřel Alonso s tím, že se vrátí silnější.

Reklama