Hlavní obsah

Extrémní výkony nadchly. Králem siláků se stal Čech

Dřina, dřina, se kterou se dokáže popasovat jen pár lidí na světě. Desetitisícové město Litovel přivítalo v neděli siláky z celého světa. Síly změřili strongmani do 105 kilo z Česka, Austrálie, Kanady, Nového Zélandu, Japonska, Anglie, Ruska, Ukrajiny a dalších zemí. Bojovali o titul nejsilnějšího muže na poháru World Grand Prix, který nesl název Memoriál Gustava Frištenského. Králem se stal po pěti disciplínách domácí závodník Jiří Tkadlčík.

Jiří Tkadlčík v akci. World Grand Prix U105kg, Memoriál Gustava Frištenského.Video: Valerie Mirić Tkadlčíková

 
Článek

Brutální výkony si nenechaly ujít dva tisíce fanoušků. "Davy lidí, atmosféra, nic z toho jsem nikdy předtím na závodech neviděl, byla to opravdu show," byl překvapený Tyson Morrissy z Austrálie, vítěz několika Arnold Classic a suverénně nejsilnější muž Austrálie ve střední váze.

První disciplína odstartovala sérií neskutečných výkonů, ale i mnohdy nezdařených pokusů. Tlaková kombinace, kdy se zvedaly tři různé předměty nad hlavu – sud o váze 100 kg, jednoručka o váze 105 kg a nakonec loglift (dřevěná kláda) o váze 155 kg.

Memoriál Gustava Frištenského, tohle byla velká dřina.

Valerie Mirić Tkadlčíková

U extrému se setrvalo i po zahajovacím trojboji. Závodníci museli opět zvládnout tři stanoviště - zvednout klasickou osu, elephant bar osu a poté auto – a to v co nejkratším čase. Zvednutí auta o váze přibližně 330 kg bylo tady už „oddychovou" částí.

Přenášení 450 kg jařma neboli super yoku, tohle byla další zkouška. Siláci museli ujít 15 metrů v co nejkratším čase.

Předposlední disciplína byla zkouškou ramen závodníků, kdy na speciální konstrukci "Viking Press" bylo naloženo 194 kg a úkolem bylo zvednout ji co nejvícekrát v časovém limitu.

Vyhlášení vítězů na Memoriálu Gustava Frištenského.

Valerie Mirić Tkadlčíková

Poslední část byla na strongmana akci netradiční, avšak světově velmi známá jako disciplína tzv. Skotských her. Jednalo se o "Stone Put," neboli hod kamenem, kdy měl každý závodník tři pokusy na odhod z místa co nejdále jednou rukou. Kámen vážil 7,5 kg.

Po sečtení bodů se stal celkovým vítězem Jiří Tkadlčík, loňský vítěz World Ultimate Strongman Championship, který utekl zbytku startovního pole, a odnesl si nejen zlatou trofej, inspirovanou Svatováclavskou helmou z dílny moravského kováře, ale také titul za dosažených 53 bodů. Stříbrná příčka patřila Rusku a Artemu Kobanovi, získal 41 bodů, čtyři body na druhou příčku ztratil bronzový Tyson Morrissy.

Reklama

Související témata: