Hlavní obsah

Vojáček triumfoval na kopci v Dobšiné

První letošní vítězství v seriálu mistrovství Evropy v závodech automobilů do vrchu v kategorii A vybojoval o víkendu v Dobšiné český pilot Lukáš Vojáček s vozem Mitsubishi Lancer EVO 8. Závod provázel hustý déšť, ale pilot stáje Ennoble Racing Team na sedmikilometrovém slovenském kopci potvrdil mezi 110 startujícími, že je mistrem na mokrých tratích.

Foto: Ennoble RT

Lukáš Vojáček na trati v Dobšiné.

Článek

Pršet začalo po pátečních technických přejímkách a nedělní závod byl o několik hodin posunut v marné víře, že se obloha umoudří. Nakonec se podařilo odjet obě soutěžní jízdy ve všech kategoriích, i když se končilo už za šera a stále na vodě. Vojáček o víc než sedm sekund porazil Slováka Tomáše Ondreje na Škodě Fabii WRC a téměř osm sekund „naložil" lídrovi šampionátu Rakušanu Christianu Schweigerovi s Mitsubishi Lancer EVO 8. V seriálu je druhý v kategorii A, na páté příčce pak figuruje v absolutním pořadí.

„Závod mi perfektně vyšel. Hodně mě povzbudilo třetí místo z polského kopce v Limanowé. Tam mi vypadával pátý rychlostní stupeň. Před Dobšinou jsme stačili mimo nové převodovky vyměnit i turbodmychadlo, protože na brzdě ztrácel motor skoro 50 koní na výkonu. Těším se, že v příštím závodě v německém Glasbachu poslední červencový víkend potvrdím svoji stoupající formu," přál si po závodě v Dobšiné Vojáček junior.

Dalším úspěšným českým reprezentantem byl Martin Jerman, který si dojel ve skupině GT pro druhou příčku s Lamborghini Gallardo GT3. „Bylo to pro mě hodně složité, protože jsem v první závodní jízdě dostal v průtrži mračen hodiny a musel jsem dotahovat ztrátu na dalšího našeho jezdce Františka Chaloupku s Nissanem 350 GT," říká po závodě Jerman. Chaloupka nakonec v Dobšiné obhájil bronzovou příčku.

V kategorii II se s nepřízní počasí výborně vyrovnal náš Vladimír Vitver s Audi TT-DTM, který vyhrál skupinu E2-SH-6500 a získal tak 4. místo v absolutním pořadí před 5. Danem Michlem s Lotusem, šestý absolutně pak dojel Marek Rybníček s Fordem WRC EVO.

Reklama