Hlavní obsah

Drsný karambol v rychlosti 380 km/h! Bývalý pilot F1 vyvázl se zlomeninami

Indianapolis/Praha

O hodně dramatický moment se v sobotní kvalifikaci na slavný závod 500 mil Indianapolis postaral Sébastien Bourdais. Bývalý pilot formule 1 ztratil ve vysoké rychlosti kontrolu nad řízením, vůz se po tvrdém kontaktu s bariérou vznesl do vzduchu a v plamenech chvíli klouzal po dráze břichem vzhůru. Nakonec se vrak otočil zpět na zbytky kol a francouzský jezdec vyvázl z děsivé havárie se zlomenou pánví a kyčlí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Drsný karambol Sébastiana Bourdaise při kvalifikaci na Indy 500Video: sntv

 
Článek

Osmatřicetiletý závodník patří v zámoří k nejúspěšnějším jezdcům, čtyřikrát ovládl formulový seriál Champ Car. Letos vyhrál první závod série IndyCar v St. Petersburgu a v pátek byl v Indianapolis nejrychlejší při měřeném tréninku. Na kvalifikaci na letošní ročník ikonického závodu ale v dobrém vzpomínat nebude.

Vládu nad vozem ztratil Bourdais ve třetím ze čtyř kvalifikačních okruhů a před střetem s bariérou se pohyboval rychlostí přes 380 km/h. Při drsném karambolu ale naštěstí neutrpěl život ohrožující zranění a po nárazu zůstal při vědomí. Z vozu se nicméně vlastními silami nedostal, po první lékařské prohlídce v medicentru na okruhu mu byla diagnostikována zlomenina pánve a kyčle a bezprostředně po převozu do nemocnice byl operován.

První kvalifikační den ovládl Američan Ed Carpenter, slavný závod na 500 mil se jede v neděli 28. května.

Reklama

Související témata: