Hlavní obsah

Horor v Indianapolis! Favorit slavného závodu se podruhé narodil

Indianapolis

Vyhrál kvalifikaci, v níž se blýskl nejlepším rychlostním průměrem za poslední dvě dekády, i v neděli si brousil zuby na vítězství. Jenže nakonec mohl být rád, že vůbec přežil! Novozélandský pilot Scott Dixon měl v 52. kole slavného závodu 500 mil v Indianapolis vážnou nehodu, z vraku nicméně vylezl po svých.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Drama v Indianapolis! Vůz Scotta Dixona míří do vzduchu po srážce s Britem Jayem Howardem. Video: sntv

 
Článek

Jak se to všechno seběhlo?

Na začátku druhé čtvrtiny závodu narazil Brit Jay Howard do bariéry a s neovladatelným vozem vjel přímo do cesty za ním jedoucímu Dixonovi. Čtyřnásobný vítěz série Indy Car a šampión z Indianapolisu z roku 2008 neměl v plné rychlosti šanci se vyhnout a děsivá srážka byla na světě (na videu v čase 0:33 - 1:21).

Dixonův vůz se po nárazu vznesl do vzduchu, přeletěl nad trojnásobným vítězem závodu Heliem Castronevesem z Brazílie a totálně se rozbil o vnitřní bariéru a ochranný plot. Divákům tuhla krev v žilách, nicméně Dixon se po chvíli vysoukal z kokpitu jako by se nic nestalo.

„Bylo to trochu divoké, ale jsem rád, že jsme všichni v pořádku," prohlásil později. „Doufal jsem, že Howard zůstane u zdi, ale jeho vůz mi začal křížit dráhu a já už neměl šanci směr jízdy změnit." Sedmatřicetiletý Brit se omlouval: „Jsem opravdu rád, že je Scott o.k. Byl v tom úplně nevinně."

Dixon nebude na letošní pobyt v Indianapolis vzpomínat v dobrém. Už minulý týden po triumfu v kvalifikaci se totiž i s manželkou Emmou a trojnásobným vítězem závodu Dariem Franchittim ze Skotska stali terčem ozbrojeného přepadení v provozovně rychlého občerstvení nedaleko dráhy.

Slavný závod byl v zámoří kvůli nehodám pozastaven několikrát, ve 122. kole například skončily naděje Buddyho Laziera, vítěze z roku 1996. Jednadvacet kol před koncem musel odstoupit kvůli problémům s motorem i dvojnásobný mistr světa formule 1 Španěl Fernando Alonso, který kvůli startu v Indy vynechal prestižní Velkou cenu Monaka.

Vítězství ve 101. ročníku na proslulém oválu vybojoval bývalý pilot F1 Takuma Sató z Japonska.

Reklama