Hlavní obsah

Lacko si připadá jako Rosberg. V Belgii chce udělat další krok k evropskému titulu

Praha

Adam Lacko má o víkendu další šanci přiblížit se titulu mistra Evropy v závodech tahačů. Pilot týmu Buggyra má tři díly před koncem šampionátu náskok 60 bodů na druhého Jochena Hahna z Německa a v belgickém Zolderu tak může udělat další krok k vysněnému úspěchu.

Tahače v MostěVideo: BUGGYRA brand

 
Článek

Přestože v Zolderu slavila Buggyra v roce 2002 zásluhou Gerda Körbera vůbec první pohárové vítězství, žije roudnický tým přítomností. Tedy suverénním vedením Adama Lacka a průběžným lídrovstvím v Poháru konstruktérů.

„Historicky jsme ještě nikde neměli šampionát tak dobře rozjetý, a jak jsme ukázali v minulosti, koncovky zvládáme," poukazuje manažer týmu Jan Kalivoda na tituly Körbera, Bösigera a Vršeckého. „Tři závody před koncem vede Adam o 60 bodů, opravdu se jedná o velký náskok. Na druhou stranu si pamatuji tuším na ročník 2012, kdy Hahn prohrál s Albacetem v Zolderu o 51 bodů."

Adam Lacko, který letos závodí v životní formě, je tradičně v klidu. Přesto si uvědomuje nástrahy, které s sebou technicky mimořádně náročná, rychlá a nebezpečná trať skýtá. „Nechci, aby to znělo přehnaně sebevědomě, při normální konstelaci by to pro mě nemělo být žádné drama. V Zolderu se ovšem dějí občas velké věci," připomíná Adam rok 2013, kdy se po brutální bouračce startovalo v neděli do pohárového závodu nikoli tradičním letmým startem, ale jezdci najížděli do úvodní šikany na základě dosažených časů.

„Zolder neodpouští ani malé chybičky. Potřebuji body a boduje ten, kdo dojíždí. Každopádně nejlepší obranou je útok a taktiku budeme stanovovat závod od závodu. Z vlastní zkušenosti vím, že nejbezpečněji je v čele," konstatuje Lacko. „Někdo mi říkal, že jsem ve stejné situaci jako Rosberg v loňském závěru šampionátu F1. Pokud budu dojíždět druhý, je titul doma. Ale já rád vyhrávám..."

Vršecký: Konkurence musí, Adam může

Jeho stájový druh David Vršecký obhájil o víkendu v Číně titul bez ztráty bodu, z hlediska předsezónních cílů má tak splněno. Do Zolderu ale nejede rozhodně na výlet.

„Chci v maximální možné míře pomoci Adamovi a udělat nějaké body do Poháru konstruktérů. Asi neřeknu nic moc překvapivého, ale naše taktika bude vycházet z toho, že zatímco konkurence v čele s Jochenem Hahnem musí, Adam může," naznačuje pilot, jehož čeká prestižní souboj o sedmé místo s bývalým stájovým druhem Gerdem Körberem. „Vzhledem k neúčasti v prvních dvou závodech je průběžné osmé místo uspokojivé. Sedmička ale vypadá lépe."

Průběžné pořadí ME tahačů:
1. Lacko (ČR/Buggyra) 278,
2. Hahn (Něm./Iveco) 218,
3. Halmová (Něm./MAN) 209,
...8. Vršecký (ČR/Buggyra) 73,
22. Vojtíšek (ČR/MAN) 2.
Pohár konstruktérů:
1. Buggyra Racing 378,
2. Team Reinert Adventure 341,
3. Die Bullen von Iveco Magirus 334.

Reklama

Související témata: