Hlavní obsah

Závodní sezónu na mosteckém autodromu završí Fulínův boj o titul

Autodrom v Mostě bude 6.-8. října hostit piloty Evropského poháru cestovních vozů (FIA ETCC). Nejstarší tuzemský závodní okruh pro fanoušky připravil zajímavý program The Most Grand Finale, jako poděkování za letošní úspěšnou sezónu s rekordní návštěvností. A je dost dobře možné, že oslava bude dvojnásobná. Český jezdec Petr Fulín je i po předposledním závodním víkendu ETCC nejžhavějším aspirantem na titul.

Foto: autodrom-most.cz

Petr Fulín na trati.

Článek

Ve vyrovnané konkurenci bude v mosteckém závodu český reprezentant Petr Fulín bojovat o svůj třetí titul. Vyhrál už v roce 2013, v následující sezóně zvítězil ve třídě TC2. Letos pilot týmu Křenek Motorsport začal ve velkém stylu, v italské Monze vyhrál hned úvodní závod sezóny. Následně v Seatu Leon TCR oslavil ještě dvě vítězství. Díky bodům, které na rozdíl od pronásledovatelů pravidelně sbíral, je před rozhodujícím mosteckým kláním v roli favorita.

I když Fulína v předposledním podniku v belgickém Zolderu trápily technické problémy a v první jízdě vůbec nebodoval, stále si drží vedení. Pomohl mu výkon v druhém belgickém závodě, kde se z posledního místa na startu probil až na stupně vítězů. „V Zolderu se nám smůla lepila na paty, proto pevně věřím, že jsme si ji už pro letošek vybrali a v Mostě půjde vše podle plánu," říká Petr Fulín. Český pilot má nyní 63 bodů, jeho nejbližší pronásledovatel Christjohannes Schreiber 57. K mání je celkem ještě 23 bodů, takže při dobré konstelaci se může český titul slavit už po prvním ze dvou mosteckých závodů.

Seriál ETCC letos kompletně obsazují piloti s vozy specifikace TCR. Jedná se o mírně upravené cestovní automobily s maximálně dvoulitrovými turbomotory, ať už benzínovými nebo naftovými. Auta mají výkon 350 koní a pohon jedné nápravy. Momentálně se jedná o druhou nejvýznamnější kategorii cestovních vozů hned za továrními speciály určenými pro mistrovství světa FIA WTCC.

Pestrý program na dráze i ve vzduchu

„Na mosteckém autodromu určitě bude o zábavu postaráno. Areál se plně otevře veřejnosti a nabídne jedinečnou možnost prozkoumat své zázemí. Rušno bude i ve vzduchu, program zpestří akrobatické letecké vystoupení Petra Kopfsteina a vyhlídkové lety vrtulníkem. Připraveny jsou také taxijízdy v závodních speciálech nebo koncert, takže případné vítězství ve FIA ETCC bude třešničkou na dortu," zve fanoušky Fulín. Navíc v pohárovém závodě čeká jezdce rodinný souboj, protože na startu se objeví i syn Petr Fulín mladší, který pojede za tým Lema Racing. Fanoušci budou mít šanci fandit i dalším českým jezdcům, např. Petru Čížkovi.

The Most Grand Finale nabídne kromě dvou závodů FIA ETCC i další bohaté menu. K vidění bude Twingo Cup, populární historické vozy známé z někdejšího Poháru míru a přátelství HAIGO ADAC Historic Cup. A také jízda pravidelnosti FAS AČR, ve které nebude rozhodovat rychlost, ale pravidelnost v kroužení po mosteckém autodromu.

Slavit se bude i úspěšná sezóna mosteckého okruhu

Především díky diváky obsypaným tribunám při závodech ME tahačů letos z Mostu hlásí divácky úspěšnou sezónu. „Mostecký autodrom přivítal přes 277 000 návštěvníků, což je o téměř 75 tisíc lidí více než loni," říká Jiří Volovecký, ředitel autodromu.

Kromě událostí z oblasti motorsportu jsou velice oblíbené také pravidelné kurzy bezpečné jízdy. Svoje schopnosti si během letošní sezóny zlepšilo přes 17 000 řidičů, což je nárůst o více než 1000 účastníků proti loňsku. Polygon mosteckého areálu je zároveň hojně využíván členy integrovaného záchranného systému, kteří se zde připravují na výkon svého náročného povolání.

Reklama

Související témata: