Hlavní obsah

První díl Octavia Cupu ovládl Pekař. Ujel všem kolizím

Karel FeltPrávo

Jezdec týmu Carpec Service Tomáš Pekař ovládl úvodní podnik seriálu Octavia Cup, který hostil mostecký Autodrom. Suverénně vyhrál obě soutěžní jízdy a nechal za sebou i exmistra Evropy Michala Matějovského.

Foto: Autodrom Most/Miroslav Grusa

V první zatáčce byla vždy tlačenice a řinčely plechy.

Článek
Fotogalerie

V úvodním závodě startoval Pekař z pole position a vyhrál způsobem start - cíl. Navíc stihl i nejrychlejší kolo závodu. O druhé místo bojovali Matouš Kubů s Michalem Matějovským. V první zatáčce se Kubů dostal za Pekaře a Matějovského držel za sebou. Jediná jezdecká chyba ho však stála stříbrnou pozici. Zkušený mistr Evropy z roku 2015 ji dokonale využil a druhou příčku už udržel. Závod poznamenala kolize mezi Wolfgangem Krieglem a Petrem Čížkem, po níž musel Rakušan do boxů. Obešla se však bez zranění, stejně jako další střety či výlety z trati.

Vítěz dopoledního závodu byl spokojený. „Může se zdát, že závod byl z mého pohledu snadný, ale není to úplně pravda. První kolo je vždy kritické. Naštěstí jsem ostatním hned po startu malinko poodjel, ustál první zatáčku a pak už jsem si mohl jet své vlastní tempo. Most je pro mě domácí okruh a mám tady naježděno spoustu kilometrů," nechal se slyšet Pekař.

Také Michal Matějovský si cenil stříbrné příčky. „Souboj o druhé místo byl velmi pěkný. S Matoušem Kubů se už nějakou dobu známe, takže na sebe hrajeme férovou hru. Protože jsme jeli prakticky stejné tempo, čekal jsem na nějakou jeho chybu. Ta přišla, tak jsem ho v zatáčce podjel, dostal se na druhou pozici a do konce závodu už jsem si hlídal tempo," popsal klíčový moment souboje.

„S výsledkem jsem určitě spokojený. V první zatáčce byla mela a trochu jsme se poťukali. S Michalem jsme bojovali o druhé místo, jenže potom se mi nepodařilo dobrzdit a on se posunul přede mě. Pak jsem bojoval i s Petrem Fulínem, s nímž jsme se navzájem trochu klepli v první zatáčce. Propadl jsem se na čtvrté místo, ale když Petr náhle zpomalil, vrátil jsem se na třetí pozici," uvedl Kubů.

Útok ze šesté pozice vyšel

Do odpoledního závodu si první šestka místa vyměnila, takže Pekař startoval ze šesté pozice a Matějovský ještě o místo za ním. Nejlépe odstartoval Petr Fulín junior ze třetí pozice a v první šikaně se ujal vedení. Ještě před koncem prvního kola se na druhé příčce za vedoucím Fulínem objevila oranžová octavie Tomáše Pekaře. V dalším kole se na třetí místo posunul Michal Matějovský a toto trio začalo unikat svým pronásledovatelům. Pekař a Matějovský brzy Fulína předjeli a pořadí na prvních třech místech už se nezměnilo. Pekař vyhrál o více než šest sekund.

Za vedoucím triem se tvrdě bojovalo a řinčely plechy. Wolfgang Kriegl a Bohuš Šesták se po střetu udělali hodiny. Kriegl pak v dalším kole nedobrzdil do první zatáčky a narazil do nic netušícího Martina Machaly. Statečně se držela jediná žena ve startovním poli Tereza Zajíčková, která skončila v prvním závodě jedenáctá a ve druhém třináctá.

„Na první místo jsem se chtěl dostat co nejdříve a pomohlo mi, že se část soupeřů přede mnou vyřadila sama. V první šikaně to bylo hodně ostré, lítaly tam kameny a mám rozbité okno, ale jsem rád, že se mi podařilo soupeře objet a posunout se na druhé místo za Petra Fulína jr. Pak Petr trochu pokazil brzdění do první šikany, měl horší výjezd a předjel jsem ho, takže víkend hodnotím pozitivně. Lépe už dopadnout nemohl," liboval si po závodě Tomáš Pekař.

Octavia Cup
I. závod:
1. Pekař (Carpek Service)
2. Matějovský (Fullin Race Academy)
3. Kubů (Yawspeed Autosport)
4. Fulín (Fullin Race Academy)
5. Petrů (Action Racing Mania)
II. závod:
1. Pekař,
2. Matějovský
3. Fulín
4. Kubů
5. Petrů
Průběžné pořadí
1. Pekař 43 bodů
2. Matějovský 34
3.-4. Fulín a Kubů po 28
5. Petrů 22.
Další závod se jede 19. května na rakouském Red Bull Ringu.

Reklama