Hlavní obsah

Pech vyhrál Rallye Příbram a obsadil druhé místo v MČR

Příbram

Václav Pech vyhrál posedmé v kariéře Rallye Příbram a posunul se na druhé místo konečného pořadí mistrovství České republiky v automobilových soutěžích za již jistého šampióna Jana Kopeckého. Tovární jezdec Škody v sedmém závodu seriálu nestartoval. Druhé místo za Pechem obsadil s odstupem necelých pěti sekund Jan Dohnal, třetí dojel Vojtěch Štajf.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Vítězové Rallye Příbram Václav Pech (vpravo) a Petr Uhel s Fordem Fiesta R5

Článek

"Byly to ovšem nervy až do posledních metrů závěrečné rychlostky, když jsem sledoval, jak odpadají moji soupeři. Navíc Honzovi Dohnalovi to tady sedělo a tahal opravdu fest až do konce. Mám z výhry obrovskou radost, dost už jsem se na ni načekal. Navíc je příjemné být rekordmanem na této tradiční české rallye," uvedl Pech, který se z vítězství v závodě MČR radoval po čtyřech letech. Naposledy vyhrál také v Příbrami.

Pech v 39. ročníku rallye bojoval o pozici vicemistra s Janem Černým, který vyhrál sobotní první etapu. V dnešní třetí rychlostní zkoušce ale musel po technických problémech odstoupit a Pech následně věděl, že pokud dojede do cíle v popředí výsledkové listiny, skončí stejně jako před rokem v konečném hodnocení druhý.

"Bohužel jsem jednou brzy zatočil a na dnešní druhé vložce jsem trefil beton, který tam byl antikatovací. Nebyl v trávě vidět. Myslel jsem, že je z toho defekt, ale ohli jsme rameno. S autem se jelo děsně, ale erzetu jsme dojeli," uvedl Černý pro mediasport. V další erzetě ale jeho Ford Fiesta R5 vypověděl službu. "Dvakrát jsme vůbec nezatočili a v prvním případě jsme málem trefili sloup. Podruhé jsem věděl, že je konec, že rameno upadlo," dodal.

Pech nakonec porazil Dohnala, který vyhrál Rallye Příbram v předešlých dvou letech, o 4,7 sekundy. Pilot vozu Ford Focus WRC tak doplatil na desetisekundovou penalizaci za pozdní příjezd do časové kontroly po ranním servisu.

"To nevymyslíte. Vyjížděli jsme ze servisu a hned na začátku nás začaly brzdit dvě auta, které odmítly uhnout. Přestože jsem blikal jak šílený a mával rukama. Za dvě minuty jsem nebyl schopný ujet 400 metrů k časovce," popisoval Dohnal pro mediasport své problémy. Navíc jej ještě přibrzdil ze své pozice vyjíždějící Martin Vlček. "Kdyby to mělo rozhodnout, bylo by to mrzuté," přiznal v průběhu etapy. A nakonec se tak opravdu stalo.

SVK Rallye Příbram, závěrečný závod seriálu MČR v automobilových soutěžích:
1. Pech, Uhel (Ford Fiesta R5) 1:14:23,5
2. J. Dohnal, Ernst (Ford Focus WRC) -4,7
3. Štajf, Rajnoha (Škoda Fabia R5) -1:16,5
4. M. Vlček, Žáková (Ford Fiesta R5) -2:10,2
5. K. Trojan, Jůrka (Škoda Fabia R5) -2:16,8
6. Pospíšilík, Hovorka (Škoda Fabia R5) -2:21,6.

Reklama