Hlavní obsah

Osm a půl vteřiny od neporazitelnosti! Kopecký bral ve Španělskou stříbrnou příčku

Salou

Stříbrem z Katalánské rallye, předposledního podniku mistrovství světa, zpečetil Jan Kopecký ve Škodě Fabii R5 titul mistra světa kategorie WRC2. Šestatřicetiletý pilot mladoboleslavského týmu našel poprvé v sezóně při některé ze soutěží přemožitele, když během neděle nedokázal smazat manko způsobené špatnou volbou pneumatik v průběhu sobotní etapy.

Foto: skodamotorsport.com

Jan Kopecký a Pavel Dresler se Škodou Fabia R5 v obklopení fanoušků na trati Španělské rallye.

Článek
Fotogalerie

Loeb kraloval Katalánské rallye

Jak hodnotíte poslední vystoupení v letošním seriálu mistrovství světa, které pro vás skončilo druhou příčku?

Jde o skvělý výsledek. Před soutěží bych při pohledu do startovní listiny s ohledem na obrovskou konkurenci bral jakékoliv umístění na stupních vítězů. A dojeli jsme druzí. Byl rychlejší akorát týmový kolega, tudíž Škoda má dvě nejvyšší pozice, což je důležité. Mně se především líbilo naše vystoupení na pátečních šotolinových zkouškách. V minulosti jsme tady ztráceli mnohem více. Na asfaltu nás stála hodně času moje špatná volba pneumatik v průběhu sobotní etapy.

Bylo hodně složité najít motivaci v situaci, kdy jste věděl, že o titul mistra světa WRC2 vás už nic nepřipraví?

Chtěli jsme vyhrát! Ale ne za každou cenu. Současně jsme si chtěli soutěž užít. Poslední rychlostní zkoušku jsme vyhráli, krásně se svezli, tudíž z auta po posledním závodě sezóny vystupujeme s dobrým pocitem.

Do nedělení etapy jste po špatné volbě pneumatik v průběhu sobotních měřených zkoušek vstupovali se ztrátou dvaadvaceti vteřin. Šlo o manko, které se dalo smazat?

Zkoušeli jsme to. V první sekci jsme něco umazali a byli 13,9 vteřiny od první příčky. Před druhými průjezdy jsme změnili nastavení, které bylo dobré na poslední erzetu, nikoliv však na předposlední. Povrchy byly hodně rozdílně a zvolený kompromis nebyl ideální.

Štve vás, že pouze 8,5 vteřiny chybělo k vítězství, které by znamenalo neporazitelnost v celé sezóně?

Je to pořád hodně velký odstup. Závodilo se o desetinky. Nemusím být pořád první. Jsme spokojení. Život běží dál.

Dopřejete si nyní odpočinek a oslavu titulu mistra světa?

Ani náhodou. Hned v pondělí letím do Portugalska, kde mám v úterý test. V pátek mám zase povinnosti ve Zlíně. Program je hodně nabitý, odpočinek zatím nebude. Určitě si chceme s mechaniky i celým týmem sednout, ale zatím jsme neurčili datum ani termín.

Reklama

Související témata: