Hlavní obsah

Poslední testy v měkkém písku, setkání s velvyslancem. Tatry jsou připravené

Lima

Start už je za dveřmi. Obě posádky týmu Tatra Buggyra Racing v čele s Martinem Kolomým absolvovaly v pátek poslední zkoušku před startem 41. ročníku Rallye Dakar. Testovala se především technika po rizikové přepravě z Evropy. „Místo testování jsme vybrali stejné jako vloni. Jsme asi 60 kilometrů od Limy. Známe to tady a pilotům se zde líbí, takže jsme nic nového nevymýšleli, navíc sem jezdí testovat i více týmů,“ říká k výběru místa manažer týmu Jan Kalivoda.

Foto: BUGGYRA media

Martin Kolomý na trati Rallye Dakar.

Článek

Martin Kolomý byl se svoji poslední jízdou „nanečisto" spokojený a vyhlíží první ostré kilometry. „Hodně svítilo sluníčko a písek byl měkký, takže jsme si vyzkoušeli různá nastavení. Tatra fungovala naprosto bez problémů, tak věřme, že vydrží i během závodu," hodnotí testování. „Proti loňsku jsme udělali pár změn na autě. Máme nové elektrické svazky, jiné nastavení motoru, Tatra nám připravila druhé nápravy, ale závod se bude nějak vyvíjet a my musíme reagovat v průběhu," dodává Kolomý, pro kterého jde letos o jubilejní desátý start na Rallye Dakar.

Posádka Martina Šoltyse absolvuje závod proti loňsku s jednou změnou v posádce. Zkušeného matadora Josefa Kalinu nahradil David Schovánek. „Myslím si, že žádný problém nebude. Absolvovali jsme spolu již závod v Tunisku a vše klapalo, jak mělo, tak nevidím důvod, aby tomu tady bylo jinak," komentuje změny ve svém týmu Šoltys. „Test se povedl. Obkroužili jsme zde asi čtyři kola. V kabině jsme si ještě ujasnili pár věcí týkající se komunikace, auto fungovalo bez problému, takže za mě spokojenost. Už se těším na ostrý závod," říká dvanáctý muž celkového pořadí z loňského Dakaru.

Tým Tatra Buggyra Racing spolu s dalšími českými účastníky rallye navštívili v pátek v podvečer velvyslanectví České republiky v Limě, kde je osobně přivítal velvyslanec Pavel Bechný. „Pěkné zpestření před startem. Byli jsme zde již loni a bylo to příjemné setkání," poukazuje Jan Kalivoda.

V sobotu jsou na programu administrativní a technické přejímky, v neděli pak slavnostní zahajovací podium.

Reklama

Související témata: